Lente loopt anderhalve maand achter op 2008

Home » Lente loopt anderhalve maand achter op 2008
Op de Natuurkalender wordt al voorspeld dat de lente dit jaar zo’n anderhalve maand achterloopt op de lente in (het extreem vroege) 2008 en zo’n drie tot vier weken later dan de afgelopen vijf jaar. Door de kou van de afgelopen maanden komt de natuur dit jaar maar langzaam op gang. Planten als speenkruid, gele kornoelje en sleedoorn liggen gemiddeld anderhalve maand achter op de ontwikkeling in 2008. Ook vlinders hebben zich tot nu toe nog nauwelijks laten zien.

Ondanks de koude maanden zijn er nu toch steeds meer tekenen van het begin van de lente in de natuur. De afgelopen dagen zijn op grote schaal vinken te horen met hun karakteristieke vinkenslag, door het hele land worden de zanglijsters gehoord en inmiddels zijn de eerste grutto’s vanuit hun overwinteringsgebieden in Afrika weer terug in ons land. Verder beginnen de krokussen en narcissen te bloeien en staan de hazelaars volop in bloei.

Net zoals de Natuurkalender vertrouwt op ervaring opgedaan in voorgaande jaren en de karakteristieken van de afgelopen winter, is het voor ons als wijnbouwers ook belangrijk om voor de door ons gekweekte druivensoorten jaarlijks de data vast te leggen van de belangrijkste groeistadia, zoals het uitlopen van de knoppen, de bloei, het sluiten van de tros, de eerste verkleuring en de rijping. Als deze gegevens worden bijgehouden, samen met een beschrijving van het type winter, lente en zomer, wordt het mogelijk om de druivenstok beter te beschermen en het moment van de oogst nauwkeuriger te voorspellen.

Als we de waarnemingen bij de natuurkalender opgeven, kunnen we deze ook weer terug zien in de vorm van fraaie grafieken.
Kortom, help mee gegevens over de groei van de wijnstok in Nederland te verzamelen.

Bron: de Natuurkalender, keuze ‘Fruit’ , keuze ‘wijnstok’.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00