Marius van Stokkom in zijn wijngaard De Linie aan de Esdoornlaan in Made. De oogst van de druiven is inmiddels achter de rug (foto Dennis Nuiten). |
Marius van Stokkom uit Made was 35 jaar geleden een van de eerste wijnboeren in Nederland.
Jam, fruit, honing, bier, wijn uit de eigen regio. De vraag naar lokale producten neemt
steeds meer toe. Waar komt die interesse vandaan? En wat drijft de lokale ondernemers?
In de serie Van Streek besteden we aandacht aan de charmes van het streekproduct.
Wijnboer Marius van Stokkom uit Made vindt het jammer dat de gemiddelde Nederlander meer naar de prijs kijkt van een wijn dan naar de kwaliteit. Helaas drinken volgens hem veel mensen hierdoor vieze wijnen. Hoe komt dat? Hij legt uit dat boeren die hun wijnen niet verkocht
krijgen voor een keuze komen te staan: hun product verkopen aan ‘Europa’ voor een habbekrats of aan handelaren die 1 cent per liter meer betalen. „Onder fantasienamen komen deze wijnen dan spotgoedkoop op de markt", aldus Van Stokkom.
De Madenaar kan zich er behoorlijk over opwinden als het gaat over de kwaliteit van zijn lievelingsproduct Zelf maakt hij al 35 jaar wijn, in wijngaard De Linie achter zijn woning aan de Esdoornlaan in Made. Zijn wijn is te koop in horecaspeciaalzaken, restaurants en slijterijen of is te bestellen via internet. De medailles en oorkondes in zijn schuur getuigen ervan dat anderen de kwaliteit van zijn wijn erkennen. De geboren Madenaar vertelt dat hij destijds een van de eerste wijnboeren in Nederland was. Een verblijf van twee jaar in Luxemburg, vanaf zijn i8e, speelde een belangrijke rol bij zijn besluit om wijn te maken. In dat land leerde hij de wijnbouw kennen. En het bourgondische leven. „Op zondag dronk je daar wat glazen wijn en at je elke dag een flinke lap vlees in plaats van gehaktballen. Heel anders dan in Nederland." In Luxemburg stond hij voor de keuze: boer worden of studeren.
Het werd het laatste: de studie levensmiddelentechnologie in Den Bosch. Vervolgens ging hij werken in de Oranjeboombrouwerij in Rotterdam waar hij verantwoordelijk werd voor het brouwproces. Het maken van wijn begon jaren later als hobby. „Het was in de tijd van de wijnschandalen. Er werd allerlei troep in gedaan, zoals antivries. Toen dacht ik: ik ga het zelf
maken. Ik heb me een hele winter verdiept in een boek over wijnrassen. Ik probeerde veertig rassen uit, van ieder ras vijf plantjes. Ik heb gekeken met welke ik de meeste kans van slagen had. Uiteindelijk bleven er zeven over. Voor iedere dag van de week een wijn." Op een gegeven moment maakte de Madenaar van de zeven rassen één wiin. In 1984 stuurde hij die naar een proeverij in het buitenland. Hij won een zilveren medaille. Toen begon het. Hij sloot een contract met Walraven en Sax uit Etten-Leur. „Die garandeerde mij tien jaar lang wijn af te nemen voor de horeca." Hij maakt 10.000 tot 20.000 flessen per jaar. De Linie wordt onder meer gedronken in de businessclass van KLM. Maar het maken van wijn bleef een bijverdienste. Enkele weken geleden waren de wijnboeren in Brabant in het nieuws. De wijnoogst viel zwaar tegen. „Dat heeft te maken met de strenge vorst in februari", aldus Van Stokkom. Wie volgens hem voor die tijd zijn planten al had gesnoeid, kreeg te maken met een minder goede oogst. Van Stokkom vertelt juist een prima oogst te hebben. „Ik heb gewacht met snoeien." In de jaren ’80, de jaren dat Evert van Benthem de Elfstedentocht won, had hij die fout al eens gemaakt.
Het geeft volgens de Madenaar aan dat het maken van wijn ervaring vergt. Inmiddels is hij al weer bijna tien jaar met pensioen bij de brouwerij. Wijn maken doet hij niet voor het geld. „Daarom wil ik de komende jaren werken aan nog meer kwaliteit."
Hoe geniet je van witte wijn? Hoe kan je nu het beste van wijn genieten?
Marius van Stokkom neemt witte wijn van De Linie als voorbeeld. „Die is aromatisch en vol en heeft een lange afdronk." „Je moet de witte wijn beslist niet koud inschenken. Het wijnglas mag niet aanslaan, anders is de wijn te koud. Haal de fles een of twee uur van tevoren uit de koelkast. De mooiste temperatuur om de wijn te drinken is 14 graden Celsius. Houd de wijn vijf tot tien tellen in de mond", luidt het advies van de Madenaar. De witte wijn smaakt volgens hem het beste bij vis of asperges. Maar ook bij blank vlees en bij gevogelte.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in BNDeStem van 24 november 2012
|