Koudste lente in 40 jaar

Home » Koudste lente in 40 jaar

 

De drie lentemaanden, maart, april en mei waren alle te koud, maar het grootst was de afwijking in de maand maart, die bijna vier graden kouder was dan normaal.
Op 13 maart vroor het op veel plaatsen in ons land zelfs nog streng (minimumtemperatuur tussen -10,0 en -15,0 graden). Dit komt zo laat in het seizoen weinig voor.
Tijdens de meivakantie beleefden we de enige, wat langere voorjaarsperiode met fraai en vrij warm weer. Op veel plaatsen in ons land werden tussen 6 en 8 mei drie warme dagen genoteerd met temperaturen van ruim boven de 20 graden. Vanaf 11 mei lag de temperatuur weer ruim twee weken onder de normale waarde en was het soms zeer koud. Op 23 mei bereikte de maximumtemperatuur een dieptepunt met slechts 10,4 graden in De Bilt.

Met gemiddeld over het land ca. 130 mm neerslag tegen 172 mm normaal, was de lente ook redelijk droog. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door maart en april, met landelijk gemiddeld 33 mm en 24 mm neerslag tegen respectievelijk 68 en 44 mm normaal. Mei was juist vrij nat met 72 mm tegen 61 mm normaal.

De lente was gemiddeld over het land met circa 495 zonuren tegen 517 uren normaal aan de sombere kant. Mei is gemiddeld de zonnigste maand van het jaar, maar uitgerekend dit jaar liet de zon het in mei vaak afweten.

Bronnen: KNMI, KNMI

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00