Kopergebruik in de wijnbouw

Home » Kopergebruik in de wijnbouw
 

De gemiddelde wijndrinker zal niet beseffen hoeveel er komt kijken bij het maken van wijn. Zo wordt met kopersulfaat de strijd tegen bladschimmels en rot in de wijngaard gevoerd. Ook bij biologische wijn, want kopersulfaat is immers een natuurproduct. Waarom wordt kopersulfaat gebruikt? En wat zijn de gevolgen voor de bodem?

Gedurende de negentiende eeuw bereikte een aantal Amerikaanse plantenschimmels het Europese continent. In Amerika hadden de inheemse druivenplanten daar afweer tegen ontwikkeld. Hun soortgenoten in Europa waren echter weerloos. Kort na de introductie van de eerste schimmel (echte meeldauw) in 1845, tierden de schimmels welig op de Europese druivenplanten. Hierdoor viel de Franse wijnoogst in 1854 80 procent lager uit dan gemiddeld en daarmee de kleinste in zestig jaar. In de jaren hierna volgden verschillende andere plagen, waaronder de valse meeldauw.

Wetenschappers ontdekten al snel dat het besproeien van de geïnfecteerde druivenplanten met zwavel preventief werkte. De valse meeldauw werd vanaf 1885 bestreden met een mengsel van kopersulfaat, kalk en water. Dit mengsel staat bekend onder de naam bouillie bordelaise, in de volksmond Bordeauxse pap genoemd. Door de aanwezige zwavel werkte dit middel meteen ook tegen echte meeldauw.

Lees verder: www.nu.nl/wetenschap/5948349/kopergebruik-in-de-wijnbouw-wat-zijn-de-gevolgen-voor-de-bodem.html

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00