Het nieuwe wijn maken is oud

Home » Het nieuwe wijn maken is oud
 

Geitenwollen sokken in sandalen? Niet alleen de biologieleraar draagt ze, maar ook de meest invloedrijke wijnmakers van het nieuwe wijn maken lopen ermee. Dit zijn dikwijls de biodynamische en natuurlijke wijnmakers. Nu hoeft dit stereotype beeld niet bij iedereen te kloppen. De natuurlijke wijnmakers zijn namelijk altijd op een andere manier te onderscheiden. Het meest herkenbare zijn de handen; de wijnmakers werken echt nog in de wijngaard en daarom hebben de nagels altijd het kenmerkende rouwrandje. De laatste jaren is bij iedereen de natuur en het milieu een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het dagelijks leven. Biologisch eten en zelfs 100 procent natuurlijke frisdranken duiken overal op. Bij wijn maken is dit altijd al een belangrijk punt geweest. Zonder de natuur zal er geen wijn zijn. Het nieuwe wijn maken, is eigenlijk de reïncarnatie van het oude wijn maken. Steeds meer nieuwe handelingen zijn gebaseerd op oude technieken, er wordt zo min mogelijk gebruikgemaakt van chemicaliën en sulfiet. Alleen, nieuw is dit natuurlijk niet. Misschien wel retro, van de Romeinen overgenomen omdat die natuurlijk al die chemische stoffen niet hadden. Een voorbeeld hiervan is Adi Badenhorst uit Zuid-Afrika, zie https://aabadenhorst.com/our-wines/

Lees meer: http://www.missethoreca.nl/restaurant/blog/2016/10/het-nieuwe-wijn-maken-is-oud-101249764  en www.elsevier.nl/cultuur/achtergrond/2016/10/badenhorst-wijn-ruig-en-recht-voor-zijn-raap-2906378W/