Grote schade aan wijngaarden in West-Limburg

Home » Grote schade aan wijngaarden in West-Limburg
Nu de ijsheiligen voorbij zijn, kunnen we definitief stellen dat de wijnbouwers in Noord-Brabant de winter van 2008/2009 over het algemeen goed zijn doorgekomen. Uitgezonderd enkele kleine schades o.a. in Budel, Baarle-Nassau en Chaam.

Bij het "Hof van Baarle" is nu wel duidelijk dat een 140 eerstejaars planten deze strenge winter helaas niet hebben overleefd. Dit is zo’n 3% van het totale areaal. De vorstschade ging over alle soorten, waarbij Johanitter het meest had geleden. Rondo is het sterktste gebleken, naast de Solaris. Zij kunnen bij de vervanging een deel uit hun reserve aanplant halen, en een groot deel van leveranciers, zodat de getroffen planten nog dit jaar kunnen worden vervangen.
De vorstschade bij wijngaard Dassemus is nog wat groter: hier loopt zo’n 5 à 10 % van de aangebonden scheuten niet uit. Sommige stokken lopen nog wel uit op de ent, waardoor ze niet volledig hoeven te worden vervangen.

Maar Noord-Brabant heeft gelukkig  minder lage temperaturen gehad dan bijv. Limburg, waar de temperatuur boven de sneeuw daalde tot min 24 graden Celsius. Bij temperaturen lager dan min 18 is er schade aan de stokken te verwachten.

In Haspengouw (St.-Truiden/ Tongeren) heeft de vorst meedogenloos toegeslagen. De schade varieert van 10 tot 100 % en is ook duidelijk afhankelijk van het aangeplante ras. Het is voor het eerst sinds midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw dat de vorst zo heeft toegeslagen. Ook toen heeft men daar zijn lessen getrokken en meer Riesling en de aanverwante Kerner aangeplant. Maar na verloop van tijd raakt alles in de vergetelheid en plant men weer bijv. Dornfelder, Würzer, Merlot en Chardonay die nu allen het loodje hebben gelegd. Wijngaarden met stokken van 20 jaar en ouder zijn tot de grond bevroren en moeten opnieuw worden opgebouwd, wat minimaal 2 jaar geen oogst betekent.

Tijdens de Druivenkijkdag op de laatste zaterdag in augustus zullen we kunnen zien hoe onze collega’s in Haspengouw deze tegenslag hebben aangepakt. Sterkte mannen!

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00