Gistexperimenten 2011

Home » Gistexperimenten 2011
Evenals in 2009 experimenteren een paar leden van onze werkgroep Vinificatie weer met gistrassen. Dit keer mogen onze eencellige vrienden op bezoek bij Palatina en bij Cabertin. De druiven werden geleverd door Domein van der Herstraten van Jos Hereijgers.
De rode wijn wordt gemaakt met Lalvin 71B, Lalvin D254 en Uvaferm BDX. De witte met Uvaferm 228 onder toepassing van verschillende werkwijzen: Bij 20º C en bij 13º C; sur lie (met Lalvin D254 als sur-lie-gist) en met Panzym Fino, dat een rond mondgevoel geeft als het aan het einde van de gisting wordt toegevoegd. Bij rood en bij wit fungeert de D254 als referentiegist.

2011 Is een bijzonder oogstjaar: Nachtvorstschade op 4 mei; een kurkdroog voorjaar gevolgd door een bloei die twee weken vroeger plaatsvond dan gewoonlijk; twee kletsnatte zomermaanden en drie mooie septemberweken tot besluit. Het jaar 2011 is er één met afwijkende omstandigheden, maar de mooie nazomer maakt het trekken van conclusies uit een gistexperiment dit jaar zinvoller dan in 2010.

De vinificatie vindt kleinschalig plaats en gebeurt volgens de werkbladen die op onze website te vinden zijn. Wetenschappelijk opgezet zijn onze experimenten nooit, maar ze leveren wel nuttige praktijkinformatie op. Daardoor zullen de resultaten bruikbaar zijn voor iedereen, ook hobbyisten.

We houden nauwgezet logboeken bij en houden u op de hoogte.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00