Fruittelers mogen strijd aanbinden tegen suzuki-fruitvlieg

Home » Fruittelers mogen strijd aanbinden tegen suzuki-fruitvlieg
 

Fruittelers mogen de strijd aanbinden met de suzuki-fruitvlieg. Het insect heeft de afgelopen jaren miljoenen euro’s aan schade aangericht in de boomgaarden van telers. Vooral frambozen, druiven, kersen, pruimen en bessen zijn favoriet bij het diertje.

Tot voor kort waren er alleen ontheffingen om een middel te mogen gebruiken, maar nu worden twee chemische bestrijdingsmiddelen, Exirel en Tracer, toegestaan. Volgens de Nederlandse Fruittelers Organisatie heeft de fruitvlieg de winter goed doorstaan en wordt gevreesd voor opnieuw een serieuze aantasting van het fruit.

De schadelijke fruitvliegensoort komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië, maar is via Zuid-Europa ook in Nederland terechtgekomen. Het diertje zit sinds 2012 in vrijwel elke fruitboomgaard. In tegenstelling tot de inheemse fruitvliegen, eet de suzuki-fruitvlieg geen overrijp tot rottend fruit, maar juist vers fruit. Daardoor veroorzaken de kleine vliegjes veel financiële schade voor fruittelers.
De suzuki-fruitvlieg is vooral te vinden in het zacht fruit en steenfruit. Ook in Zeeland dook het vliegje op diverse plekken op en dat zorgde voor een schade bij Zeeuwse fruittelers van ongeveer één miljoen euro in 2014/2015.
Het advies was twee jaar terug en ook vorig jaar om de boomgaarden zo schoon mogelijk te houden. Fruitafval moest zo snel mogelijk worden omgeruimd om de vlieg en het ontstaan van meer vliegen tegen te gaan.

Lees ook: www.gfactueel.nl/Fruit/Nieuws/2016/6/Suzuki-fruitvlieg-domineert-Landelijke-Kleinfruitdag-2817366W/

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00