Eerste half jaar uitzonderlijk warm

Home » Eerste half jaar uitzonderlijk warm

In de eerste helft van dit jaar is het bijzonder warm geweest. De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 10,1 graden. Dat is 2 graden hoger dan wat normaal is. 2014 kan het warmste jaar worden dat ooit is gemeten. Die gegevens worden bijgehouden sinds 1901. Dat meldt Weeronline . Ook juni was een warme maand met veel zon. De zon scheen 25 uur meer dan normaal.

De meteorologen verwachten dat de gemiddelde maandtemperatuur uitkomt op 16,2 graden. Het langjarig gemiddelde ligt op 15,6 graden. Juni is daarmee de zevende te warme maand op rij. In december vorig jaar was het ook al warmer dan gemiddeld.

Ondanks de aangename temperaturen en de hoeveelheid zon waren er ook enkele stevige buien die voor veel overlast zorgden. Bijvoorbeeld tijdens het Pinksterweekend. Dat begon met zomerse temperaturen waardoor veel mensen het strand opzochten. 7 juni was bovendien de warmste dag van de maand met 27,6 graden in De Bilt.

Daarna volgden enkele weken met relatief weinig neerslag en vrij veel zon. Uiteindelijk scheen de zon gemiddeld 220 uur tegenover 194 normaal. Naar verwachting sluit juni af met regen en onweer. Desondanks verwacht Weeronline dat de neerslaghoeveelheid met vijftig tot zestig milliliter iets lager uitvalt dan normaal. Dat we nog nauwelijks met droogteproblemen te maken hebben, is te danken aan het behoorlijk natte voorjaar, stelt het weerinstituut.

De afgelopen 6 maanden zijn trouwens niet het warmste eerste halfjaar ooit. In 2007 was het gemiddeld 10,8 graden in de eerste 6 maanden. De tweede helft van dat jaar was echter vrij koel. Daardoor eindigde heel 2007 nipt achter 2006.p

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00