Bodembedekkers in de wijngaard bespaart op kosten en op milieu

Home » Bodembedekkers in de wijngaard bespaart op kosten en op milieu
 

Onderzoekers van de Cornell Universiteit in Ithaca (New York) hebben een wijze raad voor wijnbouwers in koele en vochtige klimaatzones zoals in het noordoosten van de Verenigde Staten. Hun onderzoek richtte zich op wel of geen bodembedekking in de wijngaard. Een kale bodem is lang praktijk geweest omdat andere begroeiing dan wijnstokken ten koste ging van voedingsstoffen en water, nodig voor een optimale groei. Daartoe werden vooral herbiciden gebruikt die duur zijn en uiteindelijk schade aanrichten aan het ecosysteem. Het laten groeien van boekweit, raaigras, witte klaver en verdere inheems vegetatie in een strook van een meter tussen de rijen werd over een periode van drie tot vier jaar bekeken.
Uit hun bevindingen blijkt dat de uitloging van stikstof via de bodem verminderde ten opzichte van de herbiciden gebruikende wijngaarden. Ook was het organisch koolstof in de bodem lager. De kosten van het onderhoud, zaaien en maaien, van de bodembedekkers zijn lager dan het gebruik van herbiciden. Nog een voordeel is dat de excessieve groei van de druiven verminderd wat weer ten goede komt aan de smaak en de aroma’s, de kwaliteit van de wijn. Lees het hele artikel: http://www.news.cornell.edu/stories/2016/07/vineyard-cover-crops-save-expense-environment