2015: Te nat jaar voor Drentse wijn

Home » 2015: Te nat jaar voor Drentse wijn
 

Drentse wijnboeren zijn bang dat 2015 een slecht wijnjaar wordt. Omzettechnisch gesproken dan.

Het voorjaar was koud en vochtig. De zomer was dan weer zonnig, dan weer koud en vochtig. De weersomstandigheden waren tot nu toe verre van ideaal voor de druivengroei. Die druiven moeten nog geoogst worden, maar veel Drentse wijnboeren vrezen dat 2015 wel eens een schraal jaar zou kunnen worden. Dat geldt niet zozeer de kwaliteit van de wijn, maar wel de opbrengst.

Bij Wijngaard Groenzorg in Norg is de hele oogst mislukt. Boosdoener is de zogeheten valse meeldauw, een agressieve schimmel die gedijt in een vochtige, broeierige omgeving. ,,Dit jaar was ronduit slecht”, zegt eigenaar Gerard Meijering. ,,We verbouwen biologisch, dus gebruiken geen gif. Maar volgend jaar gaan we de druiven preventief met zwavel behandelen.

”Wijngoed De Reestlandhoeve in Balkbrug stond al een paar keer onder water. ,,Een deel van de oogst is al verrot”, zegt wijnboer John Huisman. ,,Alleen het blauwe ras, de Regent, doet het goed, Voor de rest verloopt de afrijping moeizaam.” Hij verwacht deze week een kwart van de planten weg te moeten snoeien, omdat daar geen vruchten aan zitten. ,,We gaan voor kwaliteit. Wat overblijft is wel goed, de wijn wordt prima, er zal alleen minder van zijn.”

Lees hele verhaal: www.dvhn.nl/nieuws/drenthe/2015-te-nat-jaar-voor-drentse-wijn-13030793.html

Noot van de redactie: valse meeldauw wordt niet bestreden door zwavel; weg snoeien lijkt niet de meest aangewezen teeltmethode; de druif is een windbestuiver en heeft alleen droog weer en 15 of meer graden celsius tijdens de bloei nodig. Bijen hebben hier geen functie.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00