Zomerweer gevangen in een getal

Home » Zomerweer gevangen in een getal

Door het mooie weer in juli is de Huglin Index (HI) op 31 juli gestegen naar 562 voor 2013. De grafiek geeft aan dat we iets boven 2012 zitten. De grafiek is bijgewerkt tot 31 juli.

Voor de berekening van de Huglin Index worden de dagelijkse waarden boven 10 graden van de etmaalgemiddelde temperatuur in Gilze-Rijen tussen april en oktober opgeteld. Een dag met gemiddeld over 24 uur een temperatuur van 20,2 graden draagt dus 10,2 bij aan de Huglin Index. Bedraagt het etmaalgemiddelde 10,0 graden of lager dan levert die dag dus geen bijdrage aan de Huglin Index. De temperatuurgrens van 10 graden is gekozen omdat de meeste planten een gemiddelde dagtemperatuur van deze waarde nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen.

Met deze methode kan zowel tussentijds als achteraf de balans worden opgemaakt van de hoeveelheid warmte die de zomer oplevert. Om een totale indruk te krijgen van de kwaliteit van het zomerweer moeten ook andere grootheden, zoals regen en zon, meegenomen worden.  
NB. de Huglin Index is een vergelijkbare eenheid als het Warmtegetal, waarbij de temperatuur boven de 18,0 graden wordt genomen.  

Bronnen: grafiek Wijnbouwers der Lage Landen, Wikipedia, KNMI

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00