Workshops papierchromatografie in Teuven

Home » Workshops papierchromatografie in Teuven

Op 9 januari verzorgde ons actieve lid Wim van Velzen twee workshops papierchromatografie voor belangstellende WBLL-leden. Met papierchromatografie kun je de aanwezigheid van verschillende stoffen in wijn aantonen, met name afzonderlijke zuren. Dat is van belang bij omzettingen van appelzuur in melkzuur (AMO, ook wel malo). Soms zijn begin en einde van het proces, dat weken, zelfs maanden kan duren, moeilijk vast te stellen. Als er nog geen melkzuur is gevormd, moet het proces kennelijk nog beginnen. En als alle appelzuur is verdwenen, is het proces voltooid. Dat kun je aantonen met papierchromatografie, waarbij druppeltjes wijn op een papierplaat worden meegenomen door een dragervloeistof. De afzonderlijke zuren zijn op verschillende hoogten op het papier waar te nemen. De workshops hadden als doel te laten zien hoe je dat met zorgvuldig werken ook thuis kunt doen.
Met name in Angelsaksische landen wordt papierchromatografie ("kleuren schrijven op papier") veel toegepast. Binnenkort publiceren we meer over deze methode op onze website (deel vinificatie, meten).