Wijnbouwcursus Michelbeke: de eerste dag

Home » Wijnbouwcursus Michelbeke: de eerste dag
 

Op zaterdag 7 maart 2015 is de wijnbouwcursus van het VAW gestart. Locatie: Michelbeke bij Wijnlandgoed Dorrebeek. Evenals vorig jaar was deze cursus volgeboekt met 35 deelnemers, van zowel Vlaamse als Nederlandse origine. Een van de voordelen van deze locatie is dat er afhankelijk van het weer, gewerkt kan worden in de wijngaard, lesgegeven kan worden in een leslokaal of gewerkt kan worden in een ruime wijnmakerij met proeflokaal.
De wijnbouwcursus heeft als doel om de beginnende wijnboer/wijnmaker in 8 dagen, verspreid over de periode maart t/m oktober, vanuit de theorie en de praktijk uitgebreid kennis te laten maken met alle facetten van een heel seizoen.
Impressie van de 1e lesdag
Gestart is met uitleg over o.a. de opbouw van de wijngaard, de plant- en rij-afstanden en loofwandbeheer, geleidingssystemen en snoeimethoden. En daarna konden de cursisten in kleine groepjes de 300 overgebleven stokken gaan snoeien, volgens de enkel-Guyotmethode. Dit alles onder deskundige begeleiding. ‘s Middags stond het proeven van wijn centraal. Aroma’s zoals die in wijn voorkomen zijn besproken, evenals onderwerpen als basis-smaken, smaakspanning, chemische leeftijd, bewaarcapaciteit en ook de off-flavours. Er zijn 2 wijnen uit het vat geproefd, een 2014 Johanniter en een 2014 Regent. Vanuit de visie van de wijnmaker zijn deze wijnen besproken.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00