Waarom lijkt dure wijn zo lekker te smaken?

Home » Waarom lijkt dure wijn zo lekker te smaken?
 
   

Als mensen duur geprijsde wijn drinken, worden hun hersenen op een speciale manier geprikkeld, zo blijkt uit een nieuwe studie. Wijn met een hoog prijskaartje heeft een bijzonder sterke invloed op het beloningscentrum van het menselijk brein, waarmee we onszelf motiveren voor beloningen in de toekomst. De smaak van een duur geprijsde fles wordt daardoor over het algemeen beter beoordeeld dan wijn van dezelfde kwaliteit met een minder hoge prijs. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Bonn in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.    
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door vijftien mannen en vijftien vrouwen liggend in een hersenscanner wijn te laten drinken. De proefpersonen namen steeds enkele slokken door een rietje. Bij elke wijn die ze proefden, kregen ze een fictief prijskaartje te zien van 3, 6 of 18 euro. In werkelijkheid kostten alle wijnen ongeveer 12 euro.  Het resultaat van het onderzoek was opvallend. Als er een relatief hoog prijskaartje (18 euro) werd getoond bij een wijn, werd de drank beter beoordeeld door de proefpersonen. De wetenschappers denken dit te kunnen verklaren aan de hand van de gemaakte hersenfilmpjes. Als de deelnemers aan het experiment een wijn met een hoge prijs proefden, werden hun prefrontale cortex en het beloningscentrum van hun brein namelijk extra actief. Lees verder: www.nu.nl/wetenschap/4881296/duur-geprijsde-wijn-prikkelt-beloningscentrum-van-hersenen.html