Voorkeuring Rode Wijn 2016

Home » Voorkeuring Rode Wijn 2016
 

Op 16 juni jl. is in De Boodschap in Rijen de voorkeuring van rode wijnen gehouden. Er waren veertien wijnen aangemeld, waarvan vier buiten mededinging omdat de druiven niet afkomstig waren uit Nederland of België.

Het belangrijkste wat opviel, was dat alle wijnen foutloos waren; geen böckser, geen groene paprika, geen velpon. ‘Er zijn lessen geleerd!’ mogen we stellen.

Een tweede opvallend punt was dat wij kennelijk niet gewend zijn aan de smaak en de aroma’s van voor ons onbekende rassen. Veel deelnemers bleken geneigd te zijn de wijnen daarvan in eerste instantie te onderschatten, terwijl de bedoelde wijnen, afkomstig van druiven uit Madeira en Portugal, foutloos waren. Hieruit mag je misschien afleiden dat de individuele smaakvoorkeuren een aanmerkelijke rol gespeeld hebben bij het beoordelen van de kwaliteit. We zouden dus nadrukkelijker kunnen proberen ‘kwaliteit’ enerzijds te onderscheiden van persoonlijke smaakvoorkeur anderzijds. Weer een les!

De gemiddelde beoordeling van alle deelnemende wijnen was 60,2 ofwel ‘goed’.

De twee hoogste scores werden behaald door Siem Loos van Wijngaard Saalhof met 66,7 punten voor een Rondo op barrique, respectievelijk door Siem Zwaard van Wijngaard Rubinus met 65,8 punten voor een cuvée van 75% Cabernet Cortis en 25% Rondo. Zij krijgen een kleine subsidie om te kunnen meedoen aan de Wijnkeuring van de Lage Landen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00