Voorjaarskou speelt Nederlandse wijnboer parten

Home » Voorjaarskou speelt Nederlandse wijnboer parten
 

Of 2017 een minder productief wijnjaar wordt dan 2016? Alles wijst erop, maar boer John Grutters van wijngaard De Plack in Groesbeek behoort niet tot de verliezers. ‘De trosjes hangen er geweldig bij’, vertelt hij. Het is de dag waarop de Vereniging van Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) bericht dat de jaaropbrengst van de Nederlandse wijnboeren naar verwachting 25 tot 30 procent lager zal uitpakken dan in 2016. Maart was ongewoon warm. ‘Bij de late vorst in april en mei zijn veel jonge scheuten kapotgevroren’, verduidelijkt VNWP-bestuurslid Dik Beker. Nederland telt zo’n 140 wijnboeren, de hobbyboeren niet meegeteld. Ze produceren voor het merendeel witte wijn, een derde is rood. De flessen zijn te koop in speciaalzaken en natuurlijk bij de wijnboer zelf, net als in het grote wijnland Frankrijk. En een deel gaat naar restaurants.
Wijnboeren zonder beregeningsinstallatie zijn het zwaarst getroffen door de vorst. Bij het beregenen van een wijngaard landt een waternevel op de planten. Tijdens een vorstperiode bevriest die nevel. Dat ijslaagje geeft stollingswarmte en die beschermt de jonge druiventrosjes tegen vernietiging door vrieskou.

Lees verder: www.volkskrant.nl/economie/voorjaarskou-speelt-hollandse-wijnboer-parten-kouder-dan-7-tot-8-graden-moeten-we-niet-hebben~a4508130/

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00