Verrassingen bij proeverij van jonge wijnen

Home » Verrassingen bij proeverij van jonge wijnen
Rose van de Wijnbouwers der Lage Landen 2009

Evenals vorig jaar lieten Brabantse wijnbouwers op 12 december een dag lang de eerste resultaten van hun oogst 2009 door collega’s proeven. Dat geeft de deelnemers de kans om nog wat correcties uit te voeren, als dat nodig mocht zijn. De ontmoeting levert bovendien een heleboel kennisuitwisseling op en is goed voor de sociale contacten.
De proeverij werd begeleid door onze goedgeluimde zuiderbuur Sidon Meekers van het Vlaams Wijnmakersgilde. Sidon is ook de docent tijdens onze wintercursus Wijn Proeven en Verwoorden.
Op tafel verschenen 29 wijnen: 8 witte, 3 rosés en 18 rode. Allemaal gemaakt als primeurwijn, om binnen een jaar op dronk te zijn. Een paar opvallende resultaten zijn het vermelden waard.

Er waren vrijwel alleen mono-cépagewijnen. Waar krijg je nog pure Triomphe d’Alsace, Leon Millot of Baco Noir voorgezet? Met de Lalvin 2323 bleken deze druiven opvallend mooie wijnen op te leveren. Eén Cabernet Cortis was er, en die bleek over goed rijpingspotentieel te beschikken. Geef je vader (C. Sauvignon) maar weer de schuld, denken we dan. Tussen de zeven Regentwijnen zaten er een paar die erg goed waren, zoals één experimentwijn met Lalvin D254. Heel onregentesk zouden de Rondo-liefhebbers zeggen. Hun favoriet deed het overgens ook prima. Iets lichter dan de andere rode, maar met mooie tonen van rijpe kersen.
Onder de rode waren twee samengestelde wijnen die de vraag doen rijzen waarom er niet meer geassembleerd wordt.
De grote verrassing van de dag werd gevormd door de collega’s die voor het eerst wijn hadden gemaakt. Zij zetten in de meeste gevallen een mooi product neer. Mede dankzij onze vinificatieschema’s, zo bleek.

De jongewijnenproeverij geeft veel vertrouwen voor de toekomst. Er waren hier en daar nog wel corrigeerbare foutjes, maar over de hele linie worden nu betere wijnen gemaakt dan vorig jaar. Door de profs en de amateurs, door de routiniers en de beginners.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00