De volgende twee verenigingsberichten zijn per abuis niet opgenomen in het laatste nummer van Wijnbouw in de Lage Landen. De redactie biedt hiervoor haar verontschuldigingen aan en hoopt dat de berichten alsnog door velen gelezen zullen worden! VerenigingsberichtenRegio 14, Oost-Brabant en Noord-LimburgHenk Stiekema Bijeenkomst regio Noord en Midden-Limburg en Oost Brabant bij Cor van Dijk in wijngaard Het Putsel in Haps. We praten even bij over de geweldige zomer, de gezondheid van de druiven en de hoge suikers. Bij het horen van de gevolgen van dit gewaardeerde natuurgeweld, zakt Peter door een van de kunststof stoelen maar hij komt er gelukkig goed af. We discussiëren over de vinificatie van druiven met hoge suikers en lage zuren. Er mag worden aangezuurd in most en jonge wijn, dat brengt een eventueel restzoet wat in balans en zorgt voor PH verandering, nuttig voor de werking van sulfiet. Keuze van een gist met een hoge alcohol tolerantie is nu van groot belang om een droge wijn te krijgen, desnoods maar met een champagne gist na behandelen. Cor opent het bal met het proeven met een serie mousserende wijnen, waarna er nog een hele serie andere volgen. Henk heeft een decanter/beluchter mee genomen en daarmee behandelen we in een vergelijking een blanc de blanc gemaakt van Pinot Noir. Deze macro-oxidatie werkt toch heel anders uit dan veroudering door liggen op een vat of ademen door de kurk. De wijn werd er duidelijk anders, maar niet beter van. Een zwaardere rode die we ook nog zo behandelden had er wel duidelijk baat bij. Werd wat ‘ronder’ en minder hard.Van dezelfde Pinot Noir oogst ook een rode, die behoorlijk donker en intens was na ‘entsaftung’ t.b.v. een rosé. We kregen ook blind een buitenlands rood, bleek Zuid-Afrikaans te zijn. Duidelijk een commerciële rode wijn, wel aangenaam maar niet erg spannend in de mond.
Regio 34, Belgisch Limburg
Guido Roumans Begin 2018 kregen wij de wijngaard van de heer en mevouw De Luyck, gelegen in Veurs, Sint Martens Voeren, met 860 stokken ter beschikking voor één jaar.
|
Home »