Rooibos in plaats van sulfiet

Home » Rooibos in plaats van sulfiet

Thee en wijn hebben wel iets met elkaar. Tegenwoordig kun je je al laten adviseren over welke thee je bij de maaltijd kan drinken. In Zuid-Afrika gaan ze nog verder. Daar experimenteert men nu met Rooibos als vervanger van sulfiet. Het Slijtersvakblad bericht hier over.

Michael van Niekirk, wijnmaker van Audacia in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch, heeft de primeur. Hij maakte een Merlot uit de oogst van 2013 zonder toevoeging van sulfiet of andere conserveringsmiddelen, maar met gebruik van houtsnippers van de rooibos- en honingbosplant. In bijvoorbeeld rooibos zitten veel anti-oxidanten en juist hier was het de wijnmaker om te doen. Ook bevat rooibos weinig tannine en geen cafeïne. De houtsnippers bleven gedurende acht maanden in contact met de wijn.

In Zuid-Afrika is de toegestane limiet van sulfiet in wijn 150 mg/liter, de door Van Niekirk gemaakte Merlot bevat slechts 3 mg/liter. Volgens de wijnmaker kunnen mensen die allergisch zijn voor zwaveldioxide of andere conserveringsmiddelen, nu ook eens genieten van wijn, zonder daar bijwerkingen van te ondervinden. De wijn is geproduceerd in een gelimiteerde oplage en zal voorlopig alleen online worden verkocht voor € 12,05 (180 Rand) per fles.

 Het gebruik van rooibos- en honingbos bij het maken van wijn heeft niet alleen effect op de houdbaarheid van de wijn, maar ook op de smaak. De Merlot heeft volgens de wijnmaker intense aroma’s en een boeket van zoete kersen, rozen, Turks fruit en fynbos. De wijn kwam overigens tot stand na een intensieve samenwerking met professor Wessel du Toit van de Universiteit van Stellenbosch, faculteit Wijnbouw en Oenologie, die een onderzoek doet naar de oxidatie van wijn.

Bron: slijtersvakblad.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00