Rood, wit, rosé, nu ook oranje

Home » Rood, wit, rosé, nu ook oranje
 

Rood, wit of rosé. Het zijn de traditionele kleuren van wijn. Nu is er ook een vierde variant: oranje. En juist deze variant lijkt steeds meer terrein te winnen. Maar wat is oranje wijn eigenlijk? Het is wijn gemaakt van witte druiven, maar die een vinificatie kent van rode wijn. De Siegerrebe en de Pinot Gris lijken er heel geschikt voor maar met andere witte rassen lukt het ook. Bij het maken van de wijnen worden ook de schillen, pitten en steeltjes van de druiven gebruikt. De wijn krijgt daardoor meer kleur, meer structuur en ook meer tannines. Het zijn natuurlijke wijnen, waar weinig tot geen sulfiet aan wordt toegevoegd. In het kader van de stijgende vraag naar zo ambachtelijk mogelijk gemaakte wijnen, past de oranje wijn dan ook bijzonder goed.

De geschiedenis van oranje wijn gaat terug tot het traditionele wijn maken zoals dat gebeurde 5000 jaar geleden in Georgië waar de druiven in grote (afgesloten) aardewerken kruiken werden gestopt om daarin te fermenteren.De meeste oranje wijnen worden op dit moment geproduceerd in het noordoosten van Italië en wel in Friuli of daar net even buiten de grens in Slovenië en Georgië. Maar ook in Frankrijk (Loire-vallei, Savoie, Languedoc-Roussillon en de Jura) of in Californië en Zuid-Afrika neemt de populariteit toe, zo is te lezen op winesearcher.com. Deze site geeft ook een kleine opsomming van producenten die oranje wijn produceren.