Plastic wijnflessen … of niet

Home » Plastic wijnflessen … of niet

Een paar jaar geleden leek de plastic wijnfles nog een belofte. Goedkoop, licht (1/8 van het gewicht van een glazen fles), herbruikbaar, onbreekbaar en ideaal voor wijnen die redelijk snel worden geconsumeerd. Ook ideaal om de zogenaamde product carbon footprint (of PCF) te verminderen.

Inmiddels heeft nieuw onderzoek door het Institut des sciencs de la vigne et du vin (ISVV) in Bordeaux laten zien dat "directe consumptie" bijna letterlijk moet worden genomen. Het blijkt dat wijn in plastic verpakt snel oxideert.

De onderzoekers volgden gedurende een jaar de smaak van verschillende witte en rode wijnen verpakt in verschillende soorten glas, PET-flessen en varianten van bag-in-box. Het bleek dat de smaak van de in plastic of bag-in-box verpakte wijn al na zes maanden minder was dan die uit flessen. De oorzaak is dat kunststof veel zuurstof doorlaat. Zoals te verwachten is bij oxidatieve veroudering, verslechterden de witte wijnen sneller dan de rode.