Pas op voor het Aziatisch Lieveheersbeestje

Home » Pas op voor het Aziatisch Lieveheersbeestje
Aziatisch_lieveheersbeestje en wijn Van het Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis), dat sinds 2001 als exoot aan een gestage opmars in Europa bezig is, is bekend dat het laat in het seizoen overschakelt op alternatieve voedselbronnen, met name op fruit.

In Amerikaanse en Duitse vakbladen voor wijnproducenten wordt gewaarschuwd voor slechte geuren en smaken in wijn door de aanwezigheid van H. axyridis op en in de druiven. Om het imago van hun product te beschermen zijn getroffen wijnhandelaren zeer schaars met gegevens over het probleem, maar volgens officiële bronnen zou in sommige jaren ongeveer 20% van de totale oogst verpest zijn door de diertjes. Omgerekend betekent dit voor miljoenen dollars aan economische schade.

Wanneer de diertjes, soms bij bosjes aanwezig in de druiventros, tijdens de oogst worden verstoord of geplet, komen chemische stoffen (methoxypyrazines) in de pulp en vervolgens in de wijn terecht. De chemische stoffen komen ongeschonden uit fermentatie, filtering en hittebehandeling en tot dusver is ook geen effectief bestrijdingsmiddel tegen dit exotisch lieveheersbeestje bekend.

De geur veroorzaakt door met de druiven meegeplette lieveheersbeestjes wordt omschreven als die van ranzige pindaboter, rottende spinazie, blauwe schimmelkaas of zaagmeel.

Het is daarom belangrijk om bij de pluk de trossen goed te inspecteren en trossen met lieveheersbeestjes te verwijderen of van de beestjes te ontdoen.

Bron: Natuur.focus 3(4): 145-149.
Meer informatie: op het ledengedeelte van onze website, onder Wijngaard, Gewasbescherming, Insecten.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00