Overdenking bij het woord piwi’s, plant bio’s aan!

Home » Overdenking bij het woord piwi’s, plant bio’s aan!
 

Toen ik onlangs in een van de vorige berichten in deze rubriek het woord “Piwi” zag opduiken, moest ik wel even slikken. Begrijpelijk vanuit het gezichtspunt van de schrijver is het wel, want wat wij in het Nederlands aan andere benamingen voor deze Duitse afkorting hebben is voor veel mensen ook onduidelijk en lang. Het gevolg daarvan is dat het “probleem” uit de weg gegaan wordt en dat niet duidelijk wordt wat de effecten van de rassenkeuze zijn.

Waarom zouden wij, net als de Duitsers, ook geen gemakkelijke, duidelijke term gebruiken zoals bijvoorbeeld “bio’s” i.p.v. schimmelresistente of schimmeltolerante rassen? Ik weet wel: het klopt niet voor de volle 100%, maar het woord bio geeft wel een denkrichting aan en feit is wel dat je de “bio’s” in tegenstelling tot de “traditionele” druivenstokrassen met teelttechnische maatregelen en een ecologische gewasbescherming/behandeling mooi oogstrijp krijgt. Daar hoeft geen gif meer aan te pas te komen. En dat is beter voor de gezondheid van ons en van anderen, voor onze nakomelingen en voor het milieu. Dat is bij traditionele rassen echt wel anders. Er worden, met name in Frankrijk, processen gevoerd over de gevolgen van kankerverwekkende pesticiden. In zo’n situatie willen wij hier niet terecht komen. Daar komt nog bij, dat de amateur ook niet meer legaal aan chemische sproeistoffen kan komen. Dan is de keuze gemakkelijk. Plant bio’s aan! Eigenlijk geldt dit ook voor de professional die duurzaam wil werken. Ga niet over één nacht ijs. Druiven plant je aan voor een periode van 25 jaar en overal in Europa worden momenteel uitgebreid proeven gedaan met bio’s. Ook in gebieden waar men tot nu toe vasthield aan de traditionele druivenrassen.

Waarom zouden we in de Lage Landen onze kostbare tijd en geld gaan besteden aan het maken van wijn, waar uiteindelijk ook een heleboel residuen in voorkomen die je eigenlijk niet wilt?

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00