Noodweer in Brabant

Home » Noodweer in Brabant
Wijngaard na hagelbui / Vineyard after hailstorm

Afgelopen zaterdag en woensdag is ons land en onze provincie getroffen door een stevig noodweer. Met plaatselijk harde rukwinden, bliksem, neerslag van (meer dan) 50mm (max. capaciteit van mijn regenmeter) en hagelstenen ter grootte van "duiveneieren". Gelukkig niet allemaal tegelijk.

Van sommige van onze wijngaarden druppelt er nieuws binnen bij het bestuur van de Wijnbouwers der Lage Landen. De ervaringen zijn verdeeld. Op de ene wijngaard is geen schade of is de schade beperkt gebleven tot een enkele afgeknapte scheut, op andere locaties is de schade veel groter. Op de wijngaard "Corneille de Vaesheim" van Wim Kraaijeveld bijvoorbeeld, zijn bijna alle stokken ontbladerd door een hagelbui waarbij het "ongeveer een uur heeft gehageld. Formaat duiveneieren.".

Ook in de Achterhoek heeft het noodweer flink huis gehouden. Wijngaard Hesselink bijvoorbeeld, meldt omgewaaide bomen, vernielde tenten en eindpalen van druivenrijen die zijn afgebroken.

Voor de komende week wordt eerst weer droog en warm zomerweer voorspeld. In de loop van de week is er een toenemende kans op (onweers)buien. Hopelijk zonder de hier links getoonde gevolgen…

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00