Nieuwe wijngaard in Gontrode

Home » Nieuwe wijngaard in Gontrode

Op 1 mei zijn in Gontrode 2.200 druivelaars, zoals onze Vlaamse vrienden zeggen, aangeplant. Het was de start van een ambitieus Vlaams wijnproject dat de naam Wijngoed Rhode draagt. Initiatiefnemers zijn wijnbouwer Jürgen Van de Walle (lid 24-182) en zijn echtgenote Nadja De Craecker.

In aanwezigheid van Joke Schauvliege, Vlaams Minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur en de burgemeester van Melle, Dirk De Maeseneer, werden niet minder dan 2.200 druivelaars aangeplant. Samen met vrienden en familie legden de initiatiefnemers het definitieve fundament van Wijngoed Rhode.
Het is een logisch vervolg op de proefwijngaard met 200 stokken die in 2011 is aangelegd. De wijngaard ligt in het Land van Rhode en grenst aan de Rhodeland-fietsroute. De naam van het domein bevat bovendien een kleine kwinkslag: er worden alleen witte wijnen gevinificeerd.
Wijnbouwer Jürgen laat een heel eigen visie op de wijngaard los: “Vlaamse wijnbouw vraagt een aangepaste benadering. Ik pleit dan ook persoonlijk voor een eigen identiteit van de Vlaamse wijn, eerder dan het blind kopiëren en importeren van een bestaand model uit het buitenland”.
Minister Joke Schauvliege is het helemaal met hem eens en verklaarde zich blijvend in te zetten voor een eigen identiteit van de Vlaamse wijnbouw. Wijngoed Rhode moet als symbool staan voor kwaliteitsvolle wijn van eigen bodem.

De basis ligt bij de druivenrassen Solaris, Johanniter en Souvignier Gris. Het zijn kwaliteitsdruiven die stuk voor stuk hun oorsprong vinden in traditionele en bekende druivenrassen. De moederplant van de Johanniter is de Riesling. De Souvignier Gris stamt rechtstreeks af van de Cabernet Sauvignon.
Na de noeste arbeid werd de eerste wijn uit de proefwijngaard geschonken aan de werkers, de pers en de politici, een monocépage van Solaris 2013. Iedereen was het er over eens, een werkelijke belofte voor de toekomst.

Bronnen:

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00