Nieuw boek voor de wijnbouwer

Home » Nieuw boek voor de wijnbouwer
 

De interesse voor het aanplanten van een wijngaard in Nederland is groter dan ooit. Soms gaat het maar om enkele tientallen stokken in de achtertuin, terwijl anderen plannen hebben voor een grote commerciële wijngaard. Maar hoe je ook begint, klein of groot, we zitten allemaal met dezelfde vragen: Waar moet ik aanplanten? Is de locatie geschikt? Welke rassen moet ik kiezen? Welk leidsysteem moet ik toepassen? Hoe moet ik snoeien? Wat houdt loofwandbeheer in? En vooral ook: hoe maak ik een lekkere wijn van de eerste oogst?
Al deze vragen zullen in dit boek uitgebreid aan bod komen. Zonder je te vertellen hoe het “moet”. Dat klinkt misschien vreemd maar het wijnbouwvak is geen exact vak. Er is niet één manier hoe je het zou moeten aanpakken. Dat merk je gauw genoeg als je met wijnboeren praat. Ze zijn allemaal een beetje eigenwijs en hebben zo hun eigen manieren en gewoonten. Je kan wel veel leren van de aanpak van anderen, maar het is niet zaligmakend. Haal eruit wat je zinvol of logisch vindt.
En juist voor het maken van die keuzes wil dit boek een handreiking zijn. Het is niet allemaal zwart – wit, je kunt vele nuances aanbrengen. Voorwaarde is dat je kennis hebt van het wijnbouwvak om een gedegen afweging te kunnen maken wat voor jouw situatie de beste keuze is. Bovendien staat het wijnbouwvak niet stil, de inzichten veranderen voortdurend, worden aangescherpt en verbeterd en dit alles moet resulteren in een betere wijnkwaliteit. Zonder daarover heel moeilijk te doen. Probeer het simpel te houden en onthoud één belangrijk aspect: de wijn wordt gemaakt in de wijngaard.
Het boek is te bestellen op: www.wijnbouw.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00