Nederlandse wijn krijgt een keurmerk

Home » Nederlandse wijn krijgt een keurmerk
 

Nederlandse wijn krijgt een keurmerk om de wijn een beter imago te geven. Nu worden er nog te vaak wijnen met een ‘foutje’ verkocht. Het keurmerk is bedoeld om de consument een minumumkwaliteit te garanderen. ‘’Er worden nu wijnen verkocht die eigenlijk niet op de markt zouden moeten zijn. Dat schaadt het imago. We kunnen ondernemers niet dwingen om ze niet te verkopen, of om betere wijn te maken, maar een stickertje op goede wijn zou het kaf van het koren scheiden”, zegt Dik Beker van het Wijngaardeniersgilde, de organisatie van wijnboeren.
Ondanks het slechte imago wordt de kwaliteit van Nederlandse wijn steeds beter. Volgens Beker doen we zelfs mee op internationaal niveau: ‘’Bij de laatste wijnkeuring in september behaalde 88 procent van de ingezonden wijnen meer dan 75 punten op een schaal van 100. En dat is een beoordeling naar internationale maatstaven”. Om een sticker te verdienen moet de wijn foutloos zijn. ‘’Dan is de smaak sowieso vrij goed. Foutjes zijn bijvoorbeeld een verkeerde balans tussen zoet en zuur, of bittertjes.” Commerciële wijnboeren verenigen zich binnenkort in een aparte club.