Laatste dag Wintercursus 2016 Wijnbouwers der Lage Landen

Home » Laatste dag Wintercursus 2016 Wijnbouwers der Lage Landen
 

Op zaterdag 26 november 2016 zijn de Wijnbouwers der Lage Landen bij elkaar gekomen voor de laatste dag van de wintercursus.

Gedurende de ochtend heeft oenoloog en scheikundige Hans van Nyen tijdens zijn boeiende presentatie gesproken over "terroir". Onderwerpen als terroirexpressie in de wijn, terroirontwikkeling en factoren die terroir beinvloeden zijn besproken. Kort gezegd veronderstelt terroir het bestaan van een zekere traditie, overlevering tussen generaties, ervaring, respect voor de natuur. Terroir is eerder iets van de oude wereld dan van de nieuwe wereld, al zijn daar uitzonderingen op (bijvoorbeeld cabernet sauvignon in Coonawarra Valley in Australië). In een top-terroir ‘kloppen alle factoren gewoon’, voor een bepaalde druivensoort. Wijnen met een terroirexpresssie dringen zich op aan de ervaren wijnproever met hun specifieke kenmerken die ontstaan vanuit de ‘somewhereness’ van een specifiek druivenras in harmonie met de ‘awareness’ van de wijnbouwer.

De middagpresentatie had als onderwerp “Zelf metingen doen in het wijnmaakproces” door Wim Gloerich. Wim heeft ons aan de hand van de wijnen van de ochtend meegenomen in de wereld van het laboratoriumwerk dat de wijnmaker zelf kan doen. Onder andere sulfietmetingen zijn uitgebreid gedemonstreerd en bediscussieerd. Ons lid Kees van der Hall heeft realtime een videopresentatie op een scherm van ongeveer 5 bij 3 meter verzorgd, zodat de cursisten vanuit de zaal de demonstratie van het labo-werk van Wim ingezoomd konden volgen.

Hans, Wim en Kees: hartelijk dank voor jullie uitstekende bijdrage aan deze leerzame, gezellige en wederom goed bezochte cursusdag.
Het bestuur kijkt uit naar de jonge wijnproeverij die binnenkort gehouden wordt. Zie voor details de online WBLL-agenda op onze site.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00