Het nieuwste maaksel van Silicon Valley: wijn zonder druiven

Home » Het nieuwste maaksel van Silicon Valley: wijn zonder druiven
  

"De toekomst van voedsel is niet biologisch, het is synthetisch. Het bewijs daarvan zie je aan de duurzaamheid, de toepassingsmogelijkheden op grote schaal en de ethische voordelen van deze methoden." Dat zegt Alec Lee van Ava Winery. Elke wijn is volgens Lee slechts een mengsel van moleculen. Een mengsel dat hij en zijn team in het lab perfect kunnen namaken, overigens. Een half jaar geleden kon nog 80 % van de proefpersonen de synthetische wijn in een blinde test onderscheiden van ‘echte’ wijn, vele proefversies en experimenten later ligt dat aantal vandaag op 10 %. Waarom we in hemelsnaam synthetische wijn zouden drinken? De makers opperen verschillende voordelen: zo zou er 50 tot 100 keer minder water nodig zijn voor de laboproductie en zou de wijn minder snel bederven doordat er enkel gesteriliseerde ingrediënten in gebruikt worden. Bovendien zou de prijs flink dalen, zou de productie zo snel gebeuren dat er geen vaten wijn meer jaren lang moeten rijpen, zou de drank gezonder kunnen worden doordat er minder suiker nodig is…

Lees meer: http://www.vilt.be/amerikaanse-start-up-maakt-wijn-zonder-druiven  of: weekend.knack.be/lifestyle/culinair/het-nieuwste-maaksel-van-silicon-valley-wijn-zonder-druiven/article-normal-751235.html