Groeiseizoen neemt toe

Home » Groeiseizoen neemt toe
Het groeiseizoen in de natuur is in de afgelopen tien jaar met bijna een maand toegenomen. Het vroege voorjaar 17 dagen eerder, terwijl de winter juist negen dagen later begon, zo blijkt uit de waarnemingen van planten en dieren die door duizenden vrijwilligers en scholieren verzameld zijn.

In de laatste tien jaar is de temperatuur in Nederland gemiddeld met 1,3 graden toegenomen in vergelijking met de periode 1940 – 1960, die door wetenschappers als representatief wordt beschouwd.

Het afgelopen jaar 2010 vormde een uitzondering op de regel dat het groeiseizoen eerder start. Door aanhoudende kou waren vroegbloeiers als de pinksterbloem en het fluitekruid ruim een week later, maar de herfst viel ook later in en startte pas half oktober.
Door de vrij zachte januari ligt de ontwikkeling in de natuur op dit moment zo’n drie weken voor op normaal en vijf dagen voor op het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. De zeer koude december zorgt ervoor dat vroege bloeiers snel kunnen reageren op hoge temperaturen.

Bron: de Natuurkalender

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00