Goed nieuws voor wijn van Nederlandse bodem

Home » Goed nieuws voor wijn van Nederlandse bodem
 

Wijnbouw heeft de laatste tien jaar een vlucht genomen in Nederland. In alle provincies bevinden zich wijngaarden. De geologen bij TNO kennen de diversiteit van de Nederlandse bodem als geen ander en onderzochten of er een relatie tussen bodem en wijn is, zoals wijnkenners vaak suggereren. Smaakt een Johanniter-druif van de Zuid-Limburgse löss wezenlijk anders dan van de Achterhoekse rivierklei? En hoe smaakt een Auxerrois-druif van kalksteen of zandgrond. En wat blijkt? Het effect van bodem op de wijn is niet te proeven. De invloed van rijpheid en het gebruikte gist zijn vele malen groter. Dit betekent dus ook dat bijna alle Nederlandse bodems geschikt zijn voor wijnbouw. Hiermee wordt op losse schroeven gezet dat in een glas Chablis of Sancerre uit Frankrijk de vuursteenbodem te proeven is. Dat is ook niet zo gek want vuursteen bestaat uit het niet oplosbare silica. En laat dat nou net ook het hoofdbestanddeel van de wijnfles en het wijnglas zijn!

Lees het hele verhaal: www.tno.nl/nl/over-tno/nieuws/2015/11/goed-nieuws-voor-wijn-van-nederlandse-bodem/