Geslaagde WBLL-basiscursus wijn maken 2019

Home » Geslaagde WBLL-basiscursus wijn maken 2019

 Een internationaal gezelschap van 20 cursisten nam deel aan de basiscursus wijnmaken , georganiseerd door de Wijnbouwers der Lage Landen. Meerderen hadden al een hele reis achter de rug voor de cursus begon. Het betrof vier zaterdagen in februari.

Het was een boeiende, pittige cursus waarbij enige kennis van scheikunde toch wel handig was. Hoe zat dat ook weer met dat zuurgehalte en die pH en wat gebeurt bij titreren. Ed Montforts, onze enthousiaste docent, legde het ons allemaal prima uit.

En niet te vergeten zijn aandacht voor de vele “kwade “ bacteriën en gisten die op de hoek liggen om toe te slaan.

En wat Ed zo prachtig verwoorde, van gemaakte fouten blijft uiteindelijk het meeste hangen. De anekdote van het tegen het plafond spattende rode vruchtensap ondersteunde het belang van voldoende ruimte in de fles tijdens de gistingsperiode

Het aardige was dat we het wijnproces van het begin tot het eind konden volgen.

Omdat er in februari geen druiven beschikbaar zijn hebben we ons gericht op het maken van appelwijn.

Elk week kwam aan de orde wat op dat moment nodig was. Tegelijk nodigde Ed ons uit om ook thuis aan de slag te gaan.

Het fijne van deze basiscursus was de mix tussen theorie en praktijk. En dat je er achter komt dat nauwkeurig én op het juiste moment meten van groot belang is voor een goede sturing van het wijnproces.

Had je vragen; je kon bij Ed terecht vóór, tijdens en na de lessen, zodat je kon checken of je thuis op de goede weg was.

Op de laatste zaterdag kregen we ter afsluiting vier flessen cursuswijn mee naar huis. Bovendien mochten we als bewijs van de eerste bekwaamheid op het wijnmakerspad een certificaat van de Wijnmakers der Lage landen in ontvangst nemen.

De basis is gelegd!

Ed en Irene, dank voor de interessante cursus en Peterina en Ramòn voor de begeleiding in Rijen. Hopelijk mogen er nog vele cursussen volgen

Een tevreden deelnemer aan de Basiscursus Wijnmaken 2019

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00