Etikettering van wijnen kan beter

Home » Etikettering van wijnen kan beter
Bij de productie van wijn heeft sulfiet een conserverende werking. Bij consumptie van wijn kan sulfiet bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. De fabrikant is daarom wettelijk verplicht om, bij wijnen waar meer dan 10 mg/l sulfiet in zit, de allergeenvermelding ‘bevat sulfieten’ op het etiket te plaatsen.

Onderzoek door de VWA van etiketten van wijnen die in de schappen liggen bij lokale producenten, supermarkten of slijterijen heeft aangetoond dat deze vaak niet volledig zijn. Bij 8 procent van de tweeduizend onderzochte wijnen werd het conserveermiddel sulfiet niet op het etiket vermeld. Bij ongeveer 27 procent werd het conserveermiddel wel vermeld, maar niet in het Nederlands.

Zes procent van de onderzochte flessen (112 wijnen) kwam van Nederlandse producenten. De percentages onvolledige etiketten voor Nederlandse wijnen wordt niet vermeld.

Bron: Voedsel en Waren Autoriteit

Meer informatie is te vinden in het Factsheet sulfiet, sorbinezuur en histamine in wijn.