Een geslaagde cursus wijnmaken voor gevorderden 2019

Home » Een geslaagde cursus wijnmaken voor gevorderden 2019

  

Zaterdag 30 maart 2019, omstreeks 13:30 uur. Nadat Peter Siebrands de certificaten aan de deelnemers van de cursus “Wijnmaken voor gevorderden” had overhandigd, hief een tevreden vergadering het glas – met daarin wijn zonder gebreken!
Want het herkennen van fouten in de wijn liep als een rode draad doorheen de lessen van Ed Montforts, die zich weer eens een begenadigd lesgever heeft getoond.
Zigzaggend doorheen zijn syllabus dwong hij menigeen de papieren te laten voor wat ze zijn en de aandacht te richten op wat hij mondeling te vertellen heeft. Ed reeg zijn lessen logisch aan elkaar. Ja: je moet als lesgever uiteraard volledig zijn. Dus moet je ook die onderwerpen aanraken die je net zo goed in je eentje in de syllabus kunt lezen. Het viel op dat sommige onderwerpen wel heel uitvoerig aan de orde kwamen en vaak meer dan één keer. Dan ging het veelal over het ingrijpen bij de vinificatie ‘als dat nodig is’. En wat dàt betekent weet zowat elke wijnmaker wel. De aandachtige cursist heeft dus zonder twijfel veel geleerd. Het bestuur van WBLL mag tevreden zijn.
Hoewel verschillende deelnemers elkaar bij de aanvang niet kenden werd de sfeer snel gemoedelijk. Dat is altijd mooi in een lessenreeks.
Een uitstekende lesgever die de soms weerbarstige stof vol moeilijke chemie met grappen en grollen aanreikt, de vragen van de mensen beantwoordt en klaar staat met praktische hulp en dito raad: dat is een recept voor een succesvolle cursus.
Uit de evaluaties door de deelnemers kwamen dan ook niet echt minpunten voor de dag. Lastig voor de organisatoren, die immers minpunten nodig hebben om te verbeteren. Heel erg gewaardeerd werd het leren ruiken van vieze geuren. Na vier keer oefenen bleek zowat iedereen veel beter in staat te zijn om geurtjes te herkennen. Als je als cursist dan ook nog hulp krijgt om die geuren weg te werken – of de raad je brouwsel maar best meteen de gootsteen in te kieperen en er verder geen tijd en geld aan te verspillen – dan heeft je cursusgeld al meteen gerendeerd.
CC De Boodschap is een prima locatie: goed gelegen en goed toegankelijk, met alvast op een zaterdagvoormiddag ruime parkeergelegenheid. Handig voor wie spullen mee moet zeulen.
Suggesties zijn er altijd wel. Zo kunnen lessen bijvoorbeeld door sheets ondersteund worden. En er zijn altijd nog wel vragen die aan de orde hadden kunnen komen. Maar ook daarvoor heeft de enthousiaste Ed Montforts het antwoord klaar: de mail! En wees maar zeker: zijn antwoord komt.
Zijn vier zaterdagen voldoende? Moet je een bezoek regelen aan een werkende vinificatieruimte of informatie aanleveren hoe je te werk gaat als je professioneel.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00