In korte tijd is de jaarlijkse labo-analyse een niet meer weg te denken activiteit in het programma van de Wijnbouwers der Lage Landen geworden. Zo vreemd is het eigenlijk niet. Natuurlijk is zelf meten mogelijk en interessant, en bepaalde zaken zoals Oechsle en titreerbaar zuur zul je op bepaalde momenten vanwege de tijdsdruk (oogst) zelf moeten doen, maar voor al die andere parameters is het slimmer dit te laten doen. Op de eerste plaats, je bent zekerder van de uitslag ( of je moet veel ervaring hebben ) en ten tweede, al die reagentia zijn ook niet gratis en tevens beperkt houdbaar. Daarnaast is de beschikbare tijd een belangrijke factor. Begin 2012 was onze eerste schuchtere poging met 7 leden, 19 wijnen en 134 analyses. Een jaar later waren het al 14 leden met 33 wijnen en 266 analyses. Vandaag op 21 januari 2014 hebben we van 20 wijnbouwers 58 wijnen en totaal 519 analyses. Binnen enkele weken ontvangen we de uitslagen en kunnen we, mede op grond daarvan, de laatste aanpassingen doorvoeren alvorens te bottelen. |
Home »