In het Duitse Weinmagazine van deze week staat een artikel over de inzet van barriques, die eigenlijk pas sinds de 80-er jaren van de vorige eeuw gebruikt worden om de wijn “op te voeden”. Uit het artikel bleek dat barrique “klein houten vat” betekend. Dus met “petite barrique” hadden we een prachtig pleonasme te pakken. De normale barriques zijn in Frankrijk 225 of 228 liter, dus zullen wij voortaan maar praten over halve, kwart en een achtste barrique als we het hebben over 120, 60 en 30 liter. Jawel, we hebben er toch 3, want 1 op de 2 leden begon over 30 liter tijdens de introductie op de ALV van 21 April en de Proefcursus van 22 April. Wij hebben het 30 liter-vaatje in eerste instantie bewust uit ons assortiment gehouden, omdat het hele proces in zo’n klein vaatje razend snel verloopt en misschien de wijn zelfs al na een verblijf van enkele weken eruit moet omdat hij “over-oaked” raakt. Dat is dus een risico, maar als je niet meer wijn hebt…… Qua uitvoering is onze 30 liter identiek aan de beide anderen, Frans eiken, lichte toasting, gegalvaniseerde hoepels. Hoogte: 50 cm, diameter in het midden 37 cm en gewicht 10 kg. De samenaankoop volgt nu snel. |
Home »