Basiscursus Wijnmaken Noord

Home » Basiscursus Wijnmaken Noord
Wijndomein Gilde Noord heeft op 3 en 10 juni 2017 de Basiscursus Wijnmaken van de Wijnbouwers der Lage Landen georganiseerd in Groningen Stad. Zo konden wijnmaakliefhebbers in het Noorden van ons land deelnemen aan een kwalitatieve en erg leuke basiscursus wijnmaken. En dat kwaliteit en gezelligheid goed samen gaan, heeft Meesterwijnmaker Ed Montforts wel degelijk bewezen. Hij is hiervoor met zijn partner naar Groningen afgereisd vanuit het Limburgse Susteren. Locatie voor de wijnmaakcursus was het wijnlokaal van Amateurwijnmakersgilde De Braamstruik, waarbij wij werden voorzien van verse koffie, thee, koek en aardbeien van eigen grond.

De eerste cursusdag startte om 9.00 uur en de twaalf deelnemers, afkomstig uit Groningen, Friesland en Drenthe waren allen op tijd aanwezig. Zij hadden het benodigde materiaal aangeschaft en hun goede humeur meegenomen. In het wijnlokaal lagen de cursusmappen Oenologie van de Wijnbouwers der Lage Landen klaar en tevens een setje meetvloeistoffen en gist.

De ochtend werd geopend met een welkomstboodschap van Hans Spiering van Wijndomein Gilde Noord. Daarna nam Ed Montforts ons mee in zijn boeiende verhaal aan de hand van zijn kennis, ervaringen en de door hem geschreven module Basiscursus Wijnmaken in de cursusmap Oenologie. Op dag 1 werd ingegaan op belangrijke basisaspecten zoals hygiëne, sulfiet, citroenzuur, pecto-enzyme en het belang van een logboek voor het wijnmaakproces. Ook hoe succesvol een goede giststarter wordt gemaakt, welke klaringsmethoden er zijn en hoe lang het gemiddeld duurt totdat de druiven fysiologisch rijp zijn.

Op dag 2 werd vervolgd met de theorie. Onder andere werd ingegaan op het belang van zuur en de verschillende soorten zuren die in de wijn aanwezig kunnen zijn. Aansluitend volgde het praktijkgedeelte waarbij met een Ph-meter en de meetvloeistoffen de Ph-waarde en de zuurgraad werden bepaald van de door Ed meegebrachte Susterse wijnen. Handig hierbij is om een wit papier en een lampje te gebruiken, om zo de kleuromslag beter te kunnen waarnemen. Onder leiding van Ed Montforts gingen de deelnemers tenslotte gezamenlijk 60 liter versgemaakte appelwijn bottelen. Uiteraard werd er ook geproefd van de meegebrachte lekkere wijnen. De Basiscursus wijnmaken kwam hiermee ten einde en vol enthousiasme wordt al uitgekeken naar de cursus voor gevorderde wijnmakers. Hans Spiering sloot de cursus af en bedankte Ed Montforts en de aanwezigen voor hun inzet. Na twee mooie intensieve cursusdagen verlieten de deelnemers met elk 7 flessen met zelfgebottelde appelwijn en een hoofd vol met verse wijnmaakkennis het wijnlokaal. Gereed om aan de slag te gaan met wijnmaken!

Shaam Bodha

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00