Allergenendeclaratie

Home » Allergenendeclaratie
Dit nieuws is al weer ruim een maand oud, maar toch de moeite waard te vermelden. Met ingang van 1 juli 2012 is met verordening (EU) Nr. 579/2012 de Europese regelgeving ten aanzien van de vermelding van de allergene stoffen in wijn gewijzigd.

Indien wijn is geklaard met behulp van eiwit van ei of melk, bestaat de kans dat  in de wijn residuen van deze stoffen achterblijven die allergische reacties kunnen veroorzaken. 
Vanaf 1 juli 2012 moet de aanwezigheid van deze stoffen in wijn daarom op het etiket worden vermeld. De verplichting geldt vanaf het oogstjaar 2012.

De vermeldingen op flessen die bestemd zijn voor de Nederlandse markt moeten officieel in de Nederlandse taal worden gesteld en vooraf te worden gegaan door het woordje "bevat". Bijvoorbeeld: "Bevat ei", "Bevat eiproteïne", "Bevat melk", "Bevat melkderivaat", etc. De verplichte vermelding van sulfieten is ongewijzigd.

Bron en meer details: Productschap Wijn.