Eigen ervaringen

Home » Kenniscentrum » Vinificatie » Gistsoorten » Eigen ervaringen

Ervaringen met combinaties van schimmeltolerante druivenrassen en gistsoorten

Op het internet is veel te vinden over combinaties van druivenrassen en gistsoorten, maar meestal gaat het over klassieke druivenrassen, die niet schimmeltolerant zijn. Zulke publicaties zijn doorgaans gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Onze werkgroep vinificatie kan zulk onderzoek naar de beste combinaties van schimmeltolerante rassen en gistsoorten niet doen. Maar onze ervaringen delen we graag met u.

In onderstaand overzicht zijn geslaagde combinaties weergegeven. Verwerkt zijn de volgende ervaringen:
Ons gistexperiment van 2009 en de jonge-wijnen-proeverij van december 2009. Wanneer nieuwe ervaringen daartoe aanleiding geven, werken we deze pagina bij.

Omdat u bij de keuze van uw gistsoorten zult uitgaan van de door u verbouwde druivenrassen, is onderstaand overzicht daarnaar ingedeeld.

Baco Noir
Lalvin 2323 (Heerlijkheid): aangename verrassing (bramen, mollig en kruidig).

Cabernet Cortis
Lalvin 2323 (Hof van Baarle) gaf fraaie Cabernetwijn: zwarte bes, kruidnagel (beetje Brett?), diepe kleur, paars nog.

Cabertin
Gaf op Catharinahoeve een leuke wijn (wat zuur, maar mooie kers) met Bioferm Rouge.

Johanniter
Goed resultaat met Uvaferm SLO, Uvaferm 228 (beide werkgroep vinificatie in samenwerking met wijngaard Dassemus). Ook Bioferm Blanc deed het goed (Catharinahoeve). Allemaal mooie ananas, grapefruit en frisse zuren, Rieslingachtig.

Marechal Foch (rosé)
Leuk resultaat met Lalvin 2323 (Achthoeven: frisse rode bessen en krieken).

Regent
Goede resultaten met Lalvin D254 (gistexperiment werkgroep vinificatie en Domein Van Breugel): weinig van boerenkoolgeur te bekennen en aardig rood fruit.
Combinatie met Lalvin 2323 (werkgroep vinificatie) had in december 2009 wat H2S maar was verder in orde (goed fruit).
Andere combinaties waren vlak of hadden dat typisch regenteske. Mogelijke oorzaken: zuurgebrek, oogstmoment of vinificatie (lange gisting).
Met Anchor Exotics SPH is een mooite lichte (Bourgogne-achtige) rode wijn mogelijk (zie proeverij jonge wijnen, januari 2011). Met deze gist is een rose wijn waarschijnlijk ook goed mogelijk.

Rondo
Goed resultaat met Uvaferm NEM (Steenvoorde, vinificatie op Dassemus): kersen, mondvullend.
Heel goed werkte Lalvin 71B op Steenen Beer (jongewijnen-proeverij december 2009: zeer fraaie kersen en mooie zuurbalans).
Op De Achthoeven bleek 71B echter in 2010 (na bijna een jaar) toch onder te doen voor Lalvin D254, die aanvankelijk minder goed leek te passen.
Met Lalvin 2323 werd Rondo ook op Domein Van der Herstraten goed en met Uvaferm NEM (Steenvoorde met vinificatie op Dassemus) kwam een fraaie kersensmaak in de wijn.
De combinatie met Bioferm Rouge leidde tot een geslaagde Rubinus 2008 (selectieproeverij WBLL, juli 2010).
Rondo in combinatie met Anchor Exotics SPH (De Achthoeven, 2010) bleek niet zo’n gelukkige combinatie door een overdaad aan fruitige aroma’s. Terwijl de referentiegist (Lalvin 71B) met dezelfde most en vinificatie procedure wel goede resultaten gaf.

Solaris
Met Uvaferm SLO leverde dit de witte wijn op (Hof van Baarle), die als beste werd beoordeeld  op de WBLL selectieproeverij in juli 2010).
Op De Achthoeven werden in 2010 goede resultaten bereikt met Anchor Exotics SPH; Solaris werd omgezet in een volle en aromatische witte wijn.

Staufer
Goed met S6U (Santspuy, frisse zuren). S6U is prima gist volgens onze Belgische vrienden en zelfs mengbaar met SLO.

Triomphe d’ Alsace
Heerlijkheid verraste met Lalvin 2323 (cassis, aardbei, laurier).

Assemblages
Regent/Acolon/Leon Millot/Salomé) gaf met Lalvin 71B een mooie wijn bij Tongelreep (mollig, cassis, mooie zuren, zeer donker).

Andere ras/gist-combinaties waren tot nu toe niet beoordeelbaar op geslaagdheid door H2S, vinificatiefouten of door andere oorzaken.
Bij wit ging het om: Seyval Blanc, Sirius, Solaris, Riesling en Phoenixcombinaties.
Bij rood ging het om: Leon Millot op zeeklei, VB 91-26-5, Boskoops Glorie, en andere ras/gist-combinaties van Regent, Rondo en Cabertin.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00