Opzetten wijngaard

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Opstarten Wijngaard » Opzetten wijngaard

Opzetten van een wijngaard

Keuzes

Druivenras(sen)

De keuze van de soort druif kan worden gebaseerd op één of meerdere van de volgende criteria:

 1. type wijn: wit of rood (rosé),
 2. stijl van de wijn, en vervolgens welke druivensoort(en) daar het beste voor geschikt is(zijn),
 3. wijze van wijnbouw (biologisch of niet),
 4. de soort ondergrond waarop wordt verbouwd (i.v.m. de keuze van de onderstam).

 Als je op deze vragen een antwoord hebt gevonden, kun je kijken welk druivenras het beste op je wensen aansluit. Een overzicht van druivensoorten vind je op deze website onder het menu Kenniscentrum –> Druiventeelt –> Blauwe Druivenrassen / Witte Druivenrassen / Rode Druivenrassen .

Onderstam

De keuze voor de onderstam is afhankelijk van de ondergrond waarop wordt verbouwd.

Bij een klei-achtige ondergrond wordt meestal de onderstam SO4 geadviseerd. De wortels van SO4 zijn zeer goed bestand tegen hoge kalkgehaltes. Doet het zeer goed op voedselrijke bodems, die vooral niet te droog(klei en zavelgronden) mogen zijn. Het is een langzaam groeiende onderstam waarvan de wortels redelijk diep gaan. De stok is niet chlorosegevoelig. De onderstam zorgt voor een goede vruchtbaarheid(minder misbloei), vroege rijping, goede houtafrijping en zeer goede vorstweerstand.
Deze onderstam wordt veel aangeboden, en is daardoor makkelijk te vinden.

Een alternatief op klei is Borner. Dit is een diepwortelende, sterkgroeiende onderstam en kan vergeleken worden met 125AA. Ze is toepasbaar op zware kleigrond, natte of kalkrijkebodems. Deze onderstam heeft een goede resistentie tegen druifluis.

Op zandgronden wordt meestal gekozen voor 125AA. Net als de twee voorgaande past deze onderstam zich makkelijk aan bij de grondsoort waarop geplant wordt. Deze onderstam is zeer geschikt voor compacte bodems die moeilijk water en lucht doorlaten en niet geschikt voor arme verdichte grondsoorten. Door de sterke groeikracht is de stok minder geschikt voor rassen die snel last hebben van misbloei, vooral op een vruchtbare bodem. Weinig chlorosegevoelig en vooral geschikt voor wat zwakker groeiende rassen.

Een overzicht van onderstammen is te vinden op de website van VitisVino.nl.

Wortelplant vs Potplant?

Wortelplant
Deze sterkere plant heeft reeds een groeiseizoen in het land van herkomst doorgemaakt. Na het enten wordt de plant uitgezet in de vollegrond. In dit eerste jaar groeit de plant onder gecontroleerde omstandigheden. Na het groeiseizoen wordt de plant gerooid en in de koelcel gelegd.

Tijdens de winter worden alle planten stuk voor stuk nagekeken, geparifineerd en in bossen gesorteerd teruggelegd in de koelcel. de uitlevering van deze wortelplanten vindt plaats eind april/begin mei.

Potplanten
Bij potplanten vindt het groeiseizoen in land van herkomst versneld plaats. In februar/maart worden de geentte planten in een kas gezet. Hier vindt een versnelde groei plaats. In juni kunnen ze worden uitgeleverd en in de vollegrond worden geplaatst. De planten zijn iets gevoeliger voor extreme weersomstandigheden (droogte) dan de wortelplanten.

Bron:VitisVino.nl

Onze eigen ervaring is dat wortelplanten beter aanslaan. Eén van onze leden heeft een paar (resistente) druivensoorten zowel als wortel- als potplant aangeschaft, maar de laatsten lopen nu ongeveer een jaar achter op de wortelplanten.

Laat de wortelplanten voorafgaand aan het planten een dag in een emmer water inweken.Voor het planten moeten de wortels worden ingekort tot pm. een handbreedte (10 a 12 cm). Dit zorgt ervoor dat de wortelgroei wordt gestimuleerd.

Benodigde aantal druivenstokken

Het aantal stokken dat nodig is voor een bepaalde opbrengst is sterk afhankelijk van het ras. Toch is het mogelijk om een eerste schatting te maken met de volgende vuistregel:

 • 1 fles van 1 stok… (om kwaliteit te behalen).

In het algemeen kan men stellen dat men per wijnstok in ons klimaat ongeveer 1 tot 1.5kg opbrengst per jaar kan verkrijgen. Hiervan houdt men ongeveer 80% sap over bij rode druiven en 70% bij witte druiven.

Verkoopadressen druivenrassen

Hier vind je een overzicht van verkooplocaties.

Kalender

Tijdschema voor het opstarten van een wijngaard
Tijdstip Zomer – herfst
(jaar 0)
Zomer
(jaar 0)
Herfst
(jaar 0)
Winter
(jaar 0)
Lente – zomer
(jaar +1)
Lente of
herfst (jaar +1)
Winter
(jaar +1)
april –
mei
(jaar +2)
Bewerking
 • observatie van de voorgaande gewascultuur,
 • topografische studie
 • studie van het grondprofiel en analyse van de bodem.
bestelling plantgoed vorige cultuur verwijderen grondwerken
 • aanbrengen grondverbetering en basisbemesting
 • ploegen
ontsmetting van de grond voorbereidingen tot planten planten
Doel planning van:

 • grondverbetering
 • basisbemesting
 • onderhoudsbemesting
 • grondwerken

keuze van:

 • druivenvarieteit
 • geleidingssysteem
 • type en aantal interventie
keuze van het vegetatief materiaal:

 • onderstam
 • varieteit
 • kloon
zuivering van de grond nivelleren terrasbouw
 • een goede voedingsbodem voor de plant verzekeren,
 • wortelontwikkeling in de diepte stimuleren,
 • terrein proper maken
elimineren van besmettingen:

 • viraal,
 • nematoden
   


Bron:
Wijnbouwcursus Joeri Röttger.

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00