Maandelijkse WBLL nieuwsbrief Werken aan wijn: September 2019
Beste wijnboeren,
Allereerst een huishoudelijke medeling. Dit is de een-na-laatste nieuwsbrief van mijn handen. Ik heb het dan 6 jaar gedaan en het wordt tijd om het stokje over te dragen zodat er wat vernieuwing plaats kan vinden.
Terug naar de nieuwsbrief: Augustus was ook weer warm en de eerste vroege druiven zijn hier en daar al geoogst, maar de mate van rijpheid kan over het land redelijk verschillen. Bij de meesten hangen de druiven er mooi bij al is er hier en daar wel druk van echte meeldauw.
Wespen zijn nog talrijk aanwezig en er zijn signalen dat de Suzukivlieg de laatste weken in opmars is. Blijven monitoren dus. De Suzukivlieg wordt ook aangetrokken door Oidium (echte meeldauw) aangetaste planten.
Wijngaard
Loofwandbeheer
De scheuten zullen steeds langzamer gaan groeien, maar hou de zaak lekker luchtig om de schimmeldruk te beperken. Inspecteer ook de trossen op beschadigde en ingedroogde bessen en probeer deze te verwijderen en af te voeren. Beschadigde bessen zijn een bron van botrytis en het indrogen van bessen wordt onder andere veroorzaakt door zwartrot en valse meeldauw. Deze bessen hebben een erg negatieve invloed op de smaak van de wijn. Ook de bessen die zijn ingedroogd door zonnebrand moeten verwijderd worden, zeker als er schilweking toegepast wordt.
Verzorging jonge aanplant
Als de jonge planten wel lekker doorgroeien kunnen we deze aftoppen op 1,5 m, dan wordt de stam dikker en het verhouten gaat beter. Voor de jonge aanplant gelden geen wachttijden met bespuitingen, dus probeer die schimmelvrij te houden. Als jonge aanplant tussen de oudere stokken staat moet je uiteraard wel uitkijken met drift van de spuitvloeistof.
Bespuitingen
Houdt rekening met de wachttijden van bepuitingsmiddelen voor de oogst! Zwavel 56 dagen, Switch 21 dagen (35 in Duitsland), Teldor 21 dagen, Kaliumbicarbonaat 1 dag.
De trossen zijn nu ongevoelig voor nieuw infecties van echte en valse meeldauw. Zorg voor voldoende zonnepanelen (blaadjes) om de druiven af te laten rijpen. Als de loofwand er verder redelijk gezond uitziet, moet de focus nu liggen op het voorkomen van botrytis.
Moment van oogsten
Het mooiste is als je kunt wachten met oogsten totdat de druiven fenolisch rijp zijn. Dit kun je niet meten, maar er zijn een aantal aanwijzingen, hoewel die per soort kunnen verschillen:
- Steeltjes van de tros worden houterig tot de eerste stengelknoop
- De druif laat makkelijk los van de steel zonder dat vruchtvlees aan de steel blijft hangen
- Als je knijpt in de druif, laat de schil los van het vruchtvlees
- De pitjes zijn bruin in plaats van groen
- De pitjes smaken naar hazelnoten als je erop kauwt en niet meer bitter
- De tannine in de schil smaakt zacht en fluwelig
Bovenstaande geldt voor alle wijndruiven, maar met name de Cabernetsoorten (Sauvignon, Cortis, Blanc) hebben er HEEL veel baat bij als je die zo lang mogelijk laat hangen. Tijdens de afbouw van het appelzuur wordt ook de stof metoxypyrazine afgebroken, die verantwoordelijk is voor de smaak van groene paprika in de wijn. Deze smaak wordt niet gewaardeerd in wijn en de waarnemingsdrempel is erg laag voor deze stof (je hebt er weinig van nodig om hem te proeven), dus is het zaak om deze druiven zo rijp mogelijk te laten worden.
Oogst het fruit zo gaaf mogelijk en transporteer het in lage schone bakken. Hou het koel na het plukken en verwerk het zo snel mogelijk.
Bodem
Er is weinig meer te doen dan de ondergroei kort te houden (houdt de Suzukivlieg ook niet van), zodat regen of dauw snel opdroogt.
Maandelijkse WBLL nieuwsbrief Werken aan wijn:
September (Indicatie WBLL Index 830-968) |
Bessen rijp | Zijscheut ontwikkeling afgesloten
|
Bladval begint |
Bodem
Activiteiten | Reden |
GEEN stikstofbemestingen meer toepassen (dus ook klavermengsels niet meer mulchen). | Bevorderd groei, ook van schimmels. Slechtere verhouting, waardoor hogere vorstgevoeligheid |
Gras maaien of als er een Misschung ingezaaid is, deze pletten met een rol. | Wind moet onder de stokken kunnen waaien om de druiven te drogen na regen of dauw. |
Loofwandbeheer
Activiteiten | Opmerkingen |
Wespenvallen plaatsen of kruidnagels | Wespen zijn klaar met het werk in hun nesten en eten nu buitenshuis. Met name Solaris en Rondo zijn regelmatig slachtoffer |
Loofwand luchtig proberen te houden | Zeer belangrijk tegen schimmelvorming |
Bespuiting
Dosering per 10 liter water | Reden |
100 gr kaliumbicarbonaat +15 ml Cloak | Tegen echte meeldauw en botrytis. Kan bladverbranding veroorzaken: niet mengen met andere producten en eerst proberen op een klein stuk. Vitisan werkt ook curatief tegen echte meeldauw. Gebruiken onder 23 graden |
Reacties mogen naar:
wijnbouw: wijnbouw@wijnbouwersderlagelanden.nl of