No 61, Juni 2019

Home » Nieuwsbrieven » No 61, Juni 2019

 

Maandelijkse WBLL nieuwsbrief Werken aan wijn: Juni 2019

 

Hallo wijnbouwers,

Mei was een dikke 2 graden te koud waardoor de ontwikkeling van de druiven erg traag verliep. Her en dar ook nachtvorsschade gemeld. Vanaf afgelopen donderdag is het erg warm en schiet het lekker op met de groei. Met deze temperaturen komen er 2 blaadjes per week bij. De bloei is te verwachten vanaf 13 bladeren, dus kun je zelf uitrekenen wanneer de bloei begint.

Loofwandbeheer

De scheuten groeien nu lekker door en moeten vastgezet worden om niet om te waaien, zeker met buien kan dit gebeuren. Dit kan door de dubbele draad vast te zetten of met klemmetjes op de draden. Kijk gelijk of je dubbele uitlopers weg kunt halen en de uitlopers op de stam mogen ook weg. Dit alles om het loofwand mooi luchtig te houden als de scheuten en bladeren groter worden. Met de huidige onstuimige groei komt dit helaas weer allemaal tegelijk en had eigenlijk al klaar moeten zijn. 

Als de scheuten zijn vastgezet kunnen we bladdunnen rondom de trossen. Dit doen we om de druiven sneller te laten drogen na regen en om er zeker van te zijn dat de sproeivloeistoffen bij de druif komen. Verder worden de druiven meer blootgesteld aan zonlicht wat ten goede komt aan de ontwikkeling van de polyfenolen (kleur, tannine en flavonoïden) in de schil. In de wijn levert dit meer fruit- en minder grasaroma’s. Als er ontbladerd wordt moet er voldoende loofwand overblijven om de druiven rijp te krijgen. Er is wel enig risico op zonnebrand van de druiven bij ontbladering. Dit is per wijngaard en druivensoort verschillend en men moet hier dus zelf ervaring mee opdoen. Er kan ook aan 1 kant ontbladerd worden (zonkant of schaduwkant), dan is er minder kans op zonnebrand. Als er vroeg ontbladerd wordt (na de vruchtzetting) wordt de schil van de druif dikker, waardoor er ook minder risico op zonnebrand is. Ontbladeren zou in principe gebeurd moeten zijn voordat  de bessen de grootte van een erwt hebben. Uiteraard de vroege soorten eerst en daarna de anderen. Ook dient gemeld te worden dat de Suzuki-fruitvlieg niet houdt van winderige plaatsen, dus ook hier zal ontbladeren zeker zin hebben. 

Waarschijnlijk moet er deze maand ook getopt gaan worden om te voorkomen dat de scheuten breken. Probeer dit zo laat mogelijk te doen omdat de dieven dan gelijk hard gaan groeien.  

Verzorging jonge aanplant

De nieuwe plantjes hebben op zich weinig verzorging nodig. Hou de grond rondom de plant onkruidvrij en geef eventueel water als het erg droog is. Verder lopen er waarschijnlijk 4 tot 5 ogen op de ent uit. Er zullen een aantal weggebroken moeten worden omdat we er uiteindelijk maar 1 over willen houden: dit wordt de stam. Er zijn 2 manieren en de wijnbouwer moet zelf uitmaken wat hem/haar het beste ligt. Je kunt nu het sterkste en best gepositioneerde scheutje laten staan en alle andere wegbreken. Punt is dat je heel erg moet oppassen met de plantkokers/hazennetten om die ene scheut niet te beschadigen. Het alternatief is dat je 2 scheuten laat staan en in het volgend voorjaar kiest met welke je definitief verder gaat. Het probleem daarmee is weer dat de plant zijn energie dit seizoen verdeeld over 2 scheuten, die minder dik worden. Je loopt hierbij meer risico dat ze te dun blijven en dat je ze volgend jaar terug moet snoeien op 2 ogen. Als er trossen aankomen, moeten die zo snel mogelijk verwijderd worden.      

Bespuitingen

Omdat er in de regel niet gespoten wordt tijdens de bloei, is het raadzaam om vlak voor de bloei (als de eerste bloemetjes zichtbaar zijn) en vlak na de bloei te spuiten tegen de bekende schimmels: zwavel tegen echte meeldauw, kalium- of magnesiumfosfiet tegen valse meeldauw. Onze Belgische leden kunnen eventueel ook met koperchloride (bv Cuprex) de druiven beschermen.  Deze middelen zijn ongeveer 10-14 dagen effectief. Het is essentieel dat de trossen in dit stadium goed beschermd worden, zeker met deze warme en vochtige weersomstandigheden. 

Vlak voor de bloei kan ook Calcium shuttle  toegepast worden. Calcium helpt bij het opnemen van andere mineralen en het Borium in de calcium shuttle zorgt voor een mooie(re) bloei. 

Vlak na de bloei hebben de planten veel stikstof nodig, vaak meer dan door de wortels kan worden opgenomen. Bladbemesting met RWZ Vino Komplett voorziet hierin, evenals magnesiumfosfiet. 

Magnesiumgebrek is een veelvoorkomend verschijnsel en is middels bladbemesting goed te verhelpen. Als de oudere bladeren beginnen te verkleuren tussen de nerven (rood, bij rode rassen, geel bij witte rassen) is er grote kans op magnesiumgebrek. Foto’s met voorbeelden staan op de site: volg de onderstaande link en typ magnesiumgebrek. Magnesiumgebrek heeft lamsteligheid tot gevolg. Dit houdt in dat de steeltjes te vroeg verhouten en de druiven niet meer rijp worden. Als er vorig jaar sprake was van lamsteligheid, loont het om na de bloei het blad te bemesten met een aantal giften met bitterzout (300gr/10l) in combinatie met fulvinezuur (4gr/10l) of magnesiumshuttle (40 ml/10l). Niet spuiten in de zon.   

De aangegeven hoeveelheden in de tabel hieronder zijn altijd per 10 liter spuitvloeistof. Als je een spuit hebt met 5 liter inhoud, dan moeten de hoeveelheden door de helft. Verder moet er gespoten worden bij niet te warm weer (liefst onder de 23 graden) in verband met risico op verbranding. Wees voorzichtig met combinaties en probeer die eerst uit op een klein stukje. Waterglas combineert niet met bladbemesting en Photo-Finish eigenlijk nergens mee, behalve Cloak.   

Maandelijkse WBLL nieuwsbrief Werken aan wijn:

Juni (Indicatie HI index 404-800)

50 % bloei

Begin vruchtontwikeling

Bessen Erwtengroot

 

 

Bodem

Activiteiten Reden
gras maaien Wind moet onder de stokken kunnen waaien om de planten te drogen na regen of dauw.  
Brandnetels en akkerwinde weghalen Dit kan de eerste 2 weken van juni nog, daarna vliegen de cicaden uit en gaan op zoek naar alternatieven. De cicaden brengen een bacterie over die verantwoordelijk is voor onder ander Schwarzholzkrankheid (Bois Noir)  

Loofwandbeheer

Activiteiten Opmerkingen
stammen poetsen De uitlopende ogen op de stam kunnen vrij makkelijk worden weggeveegd. Als je hier te lang mee wacht, moet je knippen. Bovendien stopt de plant nu energie in scheuten, die toch weg moeten.
Na de vruchtzetting ontbladeren (mag ook eerder) Haal 3 of 4 bladeren aan de voet van de scheuten weg om zo de troszone vrij te maken. Blad in meerdere dagen verwijderen. Bij voorkeur beginnen aan de west (schaduw) zijde. Wacht hier niet te lang mee !

Toppen van scheuten

Zo lang mogelijk wachten en dan de eerste keer aftoppen tussen de bovenste en één na bovenste draad. De tweede en eventueel derde keer aftoppen kan gewoon boven de bovenste draad.  

Voor trossluiting halveren van trossen 

Alleen indien nodig: Als de trossen compact, erg lang zijn of een groot verschil in rijpheid onder en boven verwacht wordt. Dient vooral om botrytis of lamsteligheid te vermijden.

 

Bespuiting

 

Dosering per 10 liter water Reden

50 ml zwavel +20 ml waterglas + 15 ml cloak. Spuiten op de voor en achterkant van de blaadjes.

Alternatief voor zwavel:

100 gr Kaliumbicarbonaat + 15 ml Cloak 

Tegen echte meeldauw en zwartrot. 

 

Tegen echte meeldauw. Kaliumbicarbonaat / Vitisan kan bladverbranding veroorzaken: niet mengen met andere producten en eerst proberen op een klein stuk. Kaliumbicarbonaat / Vitisan werkt ook curatief. Gebruiken onder 23 graden

40 ml magnesiumfosfiet (of 25 ml koperfosfiet) + 15 ml Cloak

 

Tegen valse meeldauw. Bevat ook stikstof, magnesium, kalium en een aantal sporenelementen. Niet samen met waterglas. Te gebruiken totdat de bessen erwtengrootte hebben

In principe gebruik je koperfosfiet na een geconstateerde aantasting en na de bloei.

30 ml Vino Komplett + 15 ml Cloak

 

Universele meststof (N,P,K. Spuiten om de 2 of 3 weken. Niet tijdens bloei, nooit samen met waterglas. In Magnesiumfosfiet zitten ongeveer dezelfde sporenelementen. Tot verkleuring van de bessen te gebruiken.

30-40 ml Calcium Shuttle + 15 ml Cloak Calcium meststof (maar ook stikstof, boor en kalium). Verhard de plant (denk aan Suzuki-vlieg) en calcium zorgt voor een betere opname van andere elementen. Calcium is zeer slecht mobiel in de plant en zal niet verplaatsen van oud naar nieuw blad (in tegenstelling tot bv N, P ,K, Mg en Mn). 
40 ml Photo Finish + 15 ml Cloak Silicium meststof. Verhard de plant (denk aan Suzuki-vlieg en botrytis). Silicium is ook zeer slecht mobiel in de plant. Elke 2 weken spuiten vanaf afgaande bloei.  

300 gram bitterzout  + 4 ml fulvinezuur

 

Indien typische effecten van magnesiumgebrek geconstateerd worden (verkleuring blad, lamsteligheid). Preventief te gebruiken vlak voor het sluiten van de trossen. 

20 – 40 Aloe-Tech + 15 ml Cloak

 

Algemeen plantversterkend middel. Bevat veel salicylzuur dat het natuurlijk verdedigingssysteem van de plant activeert. Hogere dosering toepassen na aantasting van valse meeldauw.  

 

Links met uitgebreide informatie, relevant voor deze maand:

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00