No 57, November 2018

Home » Nieuwsbrieven » No 57, November 2018

Maandelijkse WBLL Nieuwsbrief: Werken aan Wijn – November

Beste wijnboeren,

De meeste wijnen zullen wel uitgegist en afgeheveld zijn. In de wijngaard kunnen we alleen nog wat werkzaamheden doen om hem winterklaar te maken.

Wijngaard

Verzorging jonge aanplant: aanaarden

Dit is erg belangrijk om de relatief jonge aanplant niet te verliezen tijdens strenge vorst met veel wind. Voor de winter moet de jonge aanplant worden aangeaard: de ent moet begraven worden onder een laag grond van 5 tot 10 cm. Als bij strenge vorst de jonge stam bevriest, loopt hij weer uit bij de ent. De plant is dan niet verloren. Deze strategie loont ook bij planten die wat ouder zijn, totdat ze een redelijk dikke stam hebben ontwikkeld. In Mei halen we de grond weer weg om te voorkomen dat de ent wortelschiet.

Loofwand

Laat de planten lekker tot rust komen deze maand. De scheuten moeten netjes verhouten en de bladeren moeten afvallen.

Bodem

Het is een mooi moment voor een bodemonderzoek. Er zijn verschillende partijen die dit goed kunnen tegen verschillende tarieven. Via de Wijnbouwers der Lage Landen kan men goed terecht bij de Bodemkundige Dienst België in Heverlee. Zie ook bijgevoegde link met instructies.

Nadat al het blad gevallen is, kan 2 tot 4 liter huminezuur (liquid humus) per hectare op de grond gebracht worden om bodemschimmels te bevorderen en bruin materiaal af te breken (blad en hout). Verdunnen 1:100. Het verhoogd ook de CEC waarde (de Catio Exchange Capacity, een maat voor de mineraaluitwiselbaarheid van de bodem).

De brandnetels en akkerwinde mogen weer worden aangepakt: Uitgraven en afvoeren om de cicaden minder kans te geven nare ziektes over te brengen als Bois Noir/Schwarzholzkrankheit.

De zwartstrook mag weer onkruidvrij gemaakt worden.

Hygiëne in wijngaard

Alle schimmels hebben een strategie om de winter door te komen. De meesten vormen sporen op voorhanden materiaal: Valse meeldauw en zwartrot overwinteren in het afgevallen blad, echte meeldauw op de verhoutte delen en botrytis in verdroogde trossen. Als we dit materiaal dus onbewerkt in de wijngaard laten liggen, zijn we een mooie voedingsbodem voor schimmels aan het kweken. Zoveel mogelijk afvoeren is dus het devies of goed composteren (temperatuur van 60 graden of 2 jaar). Als de bladeren weg zijn, hebben de schimmels geen mogelijkheid tot overwinteren meer. Loop ook na de oogst/bladval de wijngaard eens na en verwijder trossen uit de wijngaard die er nog hangen en mummificeren.

Andere activiteiten

Als je wilt verplanten om wat voor reden dan ook is na de oogst een goed moment. De plant moet wel flink worden teruggesnoeid na het verplanten (liefst op 1 oog van de kop). 

Rotte palen kunnen vervangen worden en als de draad, waar de strekkers op aangebonden worden, aanpassing behoeft, is de winter het ideale moment daarvoor.

Bewaren wijnbouwproducten

De meeste producten die via de vereniging aangeschaft zijn hebben een minimum bewaartemperatuur van 7 graden. Als ze in onverwarmde schuurtjes worden bewaard waar de temperatuur langere tijd onder de 7 graden is, gaan ze schiften en zijn ze uiteindelijk waardeloos.

Overnemen planten

Wij stoppen met onze proefwijngaard in Nederweert. Liefhebbers kunnen deze winter volwassen wijnstokken uitgraven om ze in een andere wijngaard te vertroetelen. Het gaat om 45 Johanniter, 20 Cabernet Cantor, 24 Solaris, 20 Muscaris, 20 Cabernet Blanc en nog wat kleinere hoeveelheden van andere soorten. De planten zijn geplant in 2012 en in 2016 omgebouwd naar cordonsnoei, maar hebben ook een kop. Als je geinteresseerd bent, stuur dan een mail naar het adres hieronder.

Reacties onder vermelding van lidnummer mogen naar: wijnbouw@wijnbouwersderlagelanden.nl

Vinificatie

Allereerst: de barriques 30, 60 en 120 liter uit Catalonia zijn hedenmiddag gelost en kunnen na afspraak afgehaald worden.

Het programma 2019 van de WBLL is in voorbereiding, maar wij willen hier alvast een overzicht geven van enkele zaken, zodat u bij interesse de betreffende data al kunt noteren.

Nog dit jaar op 8 december vindt de JongeWijnenProeverij plaats. Meer informatie en mogelijkheid tot aanmelden volgt spoedig via een speciale nieuwsbrief.

Midden januari kunt u weer deelnemen aan een  gezamenlijke Labo-analyse. Details volgen nog via een speciale nieuwsbrief. Inleveren van flessen voor deze activiteit kan ook al op 8 december en uiterlijk op 10 januari 2019 wanneer we onze Nieuwjaarsbijeenkomst hebben. Op de Nieuwjaarsbijeenkomst kunnen ook de flessen voor deelname aan de landelijke wijnkeuring van VAW/VWMG in Vlaanderen ingeleverd worden. Ook hierover volgen de details.

Cursus Wijnmaken voor beginners/Basiscursus: 2, 9, 16 en 23 februari 2019 in Rijen. Details met mogelijkheid tot inschrijven volgen z.s.m.

Cursus Wijnmaken voor gevorderden: 9, 16, 23 en 30 maart 2019 in Rijen. Details met mogelijkheid tot inschrijven volgen z.s.m.

Voorjaar 2019: cursus wijnproeven – 3 bijeenkomsten. Details volgen zodra bekend.

Reacties onder vermelding van lidnummer mogen naar: vinificatie@wijnbouwersderlagelanden.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00