No 56, Oktober 2018

Home » Nieuwsbrieven » No 56, Oktober 2018

Maandelijkse WBLL nieuwsbrief Werken aan wijn: Oktober 2018

Beste  wijnboeren,

 

September gaf redelijk wat zon en iets minder dan gemiddeld neerslag. Met de warme zomer en redelijk mooie september hebben veel wijnboeren het meeste geoogst. Het was vaak een waar feest om te oogsten: Mooi gaaf fruit, in grote hoeveelheden, hoog in suikers en afgebouwde zuren. Uiteraard zijn er dan gelijk luxeproblemen als: waar laat ik de most en later de wijn, maar zoals gezegd, dat zijn luxeproblemen.

 

Wijngaard 

 

Hygiëne in de wijngaard

Alle schimmels hebben een strategie om de winter door te komen. De meesten vormen O sporen op voorhanden materiaal: Valse meeldauw en zwartrot overwinteren in het afgevallen blad, echte meeldauw op de verhoutte delen en botrytis in verdroogde trossen. Als we dit materiaal dus onbewerkt in de wijngaard laten liggen, zijn we een mooie voedingsbodem voor schimmels aan het kweken. Zoveel mogelijk afvoeren is dus het devies of goed composteren (temperatuur van 60 graden of 2 jaar). De bladeren composteren veel beter als ze, voordat ze zijn gevallen, worden bespoten met (per 10 l spuitvloeistof): 200 gram ureum, 10 ml Fulvic 1400 en 10 ml Cloak. Als de bladeren weg zijn, hebben de schimmels geen mogelijkheid tot overwinteren meer. Loop ook na de oogst/bladval de wijngaard eens na en verwijder trossen uit de wijngaard die er nog hangen en mummificeren.

Wijnboeren die veellast hebben gehad van zwartrot zullen een wat zwaarder middel in de winter en het voorjaar moeten gebruiken om ervan af te komen want daar zijn geen zachte middelen voor beschikbaar. Eventueel meer informatie is te verkrijgen bij de redactie van Werken aan Wijn.

  

Verzorging jonge aanplant

Voor de winter moet de jonge aanplant worden aangeaard: de ent moet begraven worden onder een laag grond van 5 tot 10 cm. Als bij strenge vorst de jonge stam bevriest, loopt hij weer uit bij de ent. De plant is dan niet verloren. Deze strategie loont ook bij planten die wat ouder zijn, totdat ze een redelijk dikke stam hebben ontwikkeld.

 

Bodem

Met name de snelle groeiers als Solaris en Rondo schijnen er baat bij te hebben om een najaarsbemesting (N-P-K) bij uit te voeren in plaats van in het voorjaar (maximaal een derde plastic koffiebekertje rond een wijnstok strooien). De planten zouden dan minder loofwand en meer druiven gaan produceren. Het is in ieder geval de moeite van het proberen waard.  

De brandnetels en akkerwinde mogen weer worden aangepakt: Uitgraven en afvoeren om de cicaden minder kans te geven nare ziektes over te brengen als Bois Noir/Schwarzholzkrankheit. 

Overweeg ook om wat Hondsrozen te planten. Dat is een waardplant voor een sluipwesp, die het heeft voorzien op de bladzuigende druivencicade. 

Als je wilt verplanten om wat voor reden dan ook is na de oogst een goed moment. De plant moet wel flink worden teruggesnoeid na het verplanten (liefst op 1 oog van de kop). 

 

Maandelijkse WBLL nieuwsbrief Werken aan wijn :

Oktober (Indicatie WBLL Index 968-1028)

Bessen rijp

Zijscheut ontwikkeling afgesloten

 

 

Bladval begint

 

 

Bodem

Activiteiten Reden
Brandnetels en akkerwinde verwijderen Waardplant van cicaden die Bois Noir veroorzaken
Bladafval zoveel mogelijk verwijderen Overwinterende sporen van valse meeldauw en zwartrot

Loofwandbeheer

Activiteiten Opmerkingen
Controleren op en verwijderen van aangetaste trossen Om uitbreiden van botrytis en Suzukivlieg tegen te gaan.

 

Bespuiting

Dosering per 10 liter water Reden Verkrijgbaar

200 gr ureum, 10 ml Fulvic 1400, 10 ml Cloak

NA DE OOGST. Bevordert compostering blad, voorkomt vroege uitbraak schimmels volgend jaar. 

 Ureum: VOS 

 

 

Wijnmakerij

 

We beleven een tot op dit moment uitzonderlijk jaar. Heel rijpe druiven, gevaar van grote hoeveelheden grof depot en gevaar van overrijpheid; veel suiker, gevaar van hoge alcoholpercentages; zeer weinig zuur, gevaar van hoge pH – onwerkzaam sulfiet- en dus van foute aroma’s, oxidatie en bacteriële besmetting.
Ook een uitzonderlijk jaar kan vervelende problemen opleveren.
De late druiven zijn nu aan de beurt. Laten we eens zien wat we kunnen doen om daar een zo goed mogelijke wijn van te maken.
Goed sorteren van de druiven is standaard. Let op Suzukii, insectenvraat, beschadigingen door vogels. Ruik vooral. Azijn is een alarmsignaal.
Snel koel verwerken. 0,5 gram sulfiet/10 liter te verwachten wijn in een beetje water oplossen en goed met de pulp/most mengen. Moet er echt nog enzym bij zo rijpe druiven worden toegevoegd? Dat zal leiden tot grote hoeveelheden grof depot. Beperk daarom de hoeveelheid enzym tot de helft van de normale dosis.

Meten SG en zuur. Aanvullen tot minimaal 7 (wit) of 6,5 (rood) met wijnsteenzuur (amateur; professionals hebben zich aan de wettelijke regels te houden). Reken er op dat veel van dit zuur tijdens de gisting zal kristalliseren en daarmee onwerkzaam wordt. De wijn-in-wording vergt daarmee meer aandacht dan normaal. Te weinig zuur zorgt voor een hoge pH en foute gistaroma’s. Een hoge pH maakt dat sulfiet geen werking heeft. De wijn is niet beschermd tegen bacteriële infecties.

Let ook op tekenen van overrijpheid. Overrijpheid komt niet elk jaar voor; meestal ook niet in overvloed als het al eens gebeurt. Zo’n uitzonderlijk jaar als nu bijna achter ons ligt, zorgt naast veel suiker ook voor heel weinig zuur. Te weinig zuur zorgt voor een hoge pH en foute gistaroma’s. Een hoge pH maakt dat sulfiet geen werking heeft. De wijn is niet beschermd tegen bacteriële infecties. Dat zorgt terecht voor hoofdbrekens. Aanzuren werkt immers niet echt definitief want het zuur slaat vaak snel neer omdat het buffervermogen van het sap onvoldoende is. Bij rode wijn is voor de amateur het toevoegen van appelzuur en vervolgens malolactische omzetting en fijnafstelling met melkzuur na afloop daarvan een definitieve oplossing maar bij witte wijn is en blijft het zuur een probleem. Wie geen appelzuur mag/kan toevoegen is met malolactische omzetting toch geholpen doordat kleur en aanwezig zuur worden gestabiliseerd en aan aceetaldehyde gebonden sulfiet zal worden vrijgemaakt, terwijl de smaak en de aroma’s worden verbeterd.

We kunnen – in het begin van de gisting, zolang de gistcellen zich vermenigvuldigen- het teveel aan alcoholpotentieel wel nog oplossen. We vergisten dan 24 uur onder toevoeging van lucht met een aquariumpomp, waardoor de gist veel gistcellen zal produceren en weinig alcohol, zodat het SG snel zal dalen. Geen enkel gevaar van oxidatie, want de gist zal de zuurstof ogenblikkelijk opnemen. Op tijd stoppen en onder waterslot verder gaan. Minder suiker om alcohol van de maken en direct een maximum aantal gistcellen voor een razendsnelle vergisting. Wel denken aan voldoende gistvoeding!  

 

 

Reacties met vermelding van naam en lidnummer mogen naar:

wijnbouw: wijnbouw@wijnbouwersderlagelanden.nl 

wijnmaken: Vinificatie@wijnbouwersderlagelanden.nl 

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00