No 54, Augustus 2018

Home » Nieuwsbrieven » No 54, Augustus 2018

 

Maandelijkse WBLL nieuwsbrief Werken aan wijn: Augustus 2018

 

 

 

Beste  wijnboeren,

Afgelopen maand was de droogste en zonnigste julimaand sinds het begin van de metingen. In de Achterhoek rekenen ze zich al rijk met wijn van Zuid-Franse kwaliteit, elders is men iets voorzichtiger. Feit is dat steeds meer boeren problemen krijgen met de droogte en niet alleen als ze aardappelen en mais hebben staan, maar zelfs druiven krijgen het moeilijk…

Afhankelijk van de ligging, ondergrond, leeftijd van de planten en lokale neerslag zijn er door het hele land meldingen van serieuze droogtestress. De plant kan zichzelf niet meer koelen en gaat in overlevingsstand, wat uiteraard ten koste gaat van de druiven. Als er symptomen zijn van slap hangend blad, verdrogende dieven, toppen die verkleuren, extreme tekorten van kalium of stikstof, dan is het zeker zinvol om water te geven. Jonge aanplant (in dit geval jonger dan 5 jaar) heeft een kleiner wortelstelsel en zal bij een belasting voor een volle oogst ook zeker dorstig zijn. Als je water geeft, probeer dan het blad en de bessen droog te houden omdat er anders weer schimmels ontstaan waar we nu even geen last van hebben. 

Verkleuring van de bessen is bij de meesten van ons in volle gang of al gebeurd, waarbij gelijk de bevattelijkheid voor schimmels veranderd. Er is minder kans op valse en echte meeldauw in de trossen, maar meer kans op botrytis.

Er zijn ook erg veel wespen en hoornaars dit jaar. In het voorjaar heb ik al veel koninginnen gevangen, maar ik kom nu nog nesten in meidoorns tegen. 

Goede wespenvallen zijn te koop voor weinig geld bij Blokker en Action. Schoteltjes met kruidnagelolie schijnen ook te helpen tegen wespen, maar dan moet je er wel voor zorgen dat ze niet volregenen.

De hoge temperatuur en de droogte zorgen er volgens onze Duitse vrienden voor dat er minder rekening met de Suzukifruitvlieg gehouden hoeft te worden. 

Met warme nachten wordt wel heel snel appelzuur afgebouwd, dus het is wel zaak om de zuren goed in de gaten te houden. Bedenk dat sulfiet alleen zijn werk kan doen bij een voldoende lage pH. Het kan erg nodig zijn om de most aan te zuren. Begin op tijd met meten en zorg er voor dat er wijnsteenzuur of iets anders in huis is op het moment van oogsten. 

Netten zouden nu moeten hangen. Als je te lang wacht hebben de vogels de druiven al ontdekt en zullen ze hun best blijven doen om de druiven ondanks de netten op te vreten 

 

Verzorging jonge aanplant

De jonge aanplant heeft nog geen goed ontwikkeld wortelgestel en is dus gevoelig voor droogte. Met name op zanderige grond is het zaak om hier op te letten en water te geven indien nodig. Oudere planten hebben hier minder last van omdat de wortels doorgroeien tot aan het grondwater. Als de jonge planten lekker doorgroeien kunnen we deze aftoppen op 1,5 m, dan wordt de stam dikker en het verhouten gaat beter. 

Bespuitingen

Houdt rekening met de wachttijden van gewasbeschermingsmiddelen voor de oogst: Zwavel 42 dagen (56 in Belgie en Duitsland), Switch 21 dagen (35 in Duitsland), Teldor 21 dagen, Vitisan 1 dag. Kijk voor de wachttijden van andere middelen bij de link onderaan de nieuwsbrief.

In 2016 zijn er op de hogeschool van Geisenheim proeven gedaan met een flink aantal middelen ter bestrijding van botrytis. Hieruit bleek dat een flink aantal (dure) middelen, o.a. Botector en Serenade nauwelijks tot geen effect vertoonden t.o.v. het onbehandelde controleperceel. De grote verrassing was de aangetoonde werking van kaliumbicarbonaat, die zelfs beter was als die van Teldor en Switch gecombineerd. In de test is er 6 maal gespoten in de periode " ES 77-begin sluiten tros" tot "ES 85 bessen worden zacht" ( 2 maal tweede helft juli, 3 maal in augustus en 1 maal in september). Kaliumbicarbonaat werd hier gecombineerd met Wetcit, een uitvloeier/hechter, toegestaan in de Eco-wijnbouw. Helaas hebben wij deze niet tot onze beschikking maar na een test kunnen we bevestigen dat onze Cloak ook gebruikt kan worden

Dosering: 100 gram Kaliumbicarbonaat per 10 liter water. Goed mengen en daarna 10 ml Cloak toevoegen. Bij gebruik als middel tegen trosbotrytis hoeft u alleen de trossen aan beide zijden goed te bespuiten en kunt u met 10 liter ( afhankelijk welke spuitdoppen u gebruikt) makkelijk tussen de 70 en 100 planten behandelen. (Heeft u nog last van Oïdium, dan ook de bladeren bespuiten) Als altijd: bij voorkeur in de avonduren spuiten, eventueel ‘s-morgens vroeg.
Voor een uitgebreid verslag over deze proeven: zie pag 18 t/m 20 van ons Magazine "Wijnbouw in de Lage Landen" van 1 juli 2017.

Kaliumbicarbonaat NOOIT gebruiken als de plant last heeft van droogtestress omdat dan het blad verbrandt.   

Als de planten vorig jaar last hadden van lamsteligheid is het zaak om op tijd een magnesiumbespuiting te doen. Bladbemesting kan middels bitterzout (magnesiumsulfaat) en magnesium shuttle.

Denk erom dat bladbemesting verbranding van het blad kan veroorzaken. Doe de bespuitingen daarom tot 2-3 uur na zonsopkomst of  vanaf 2-3 uur voor zonsondergang. Als je in de volle zon aan de slag gaat met sproeistoffen kan dat veel problemen opleveren. 

 

Moment van oogsten

Wellicht schiet het op met de Solaris en Regent deze maand. Let vooral op de afbouw van de zuren in de bessen en oogst als de pitten bruin zijn. 

 

Bodem

Na de verkleuring geen stikstof meer geven of groenbemesters infrezen omdat dit problemen geeft met houtafrijping en botrytis stimuleert. 

Maandelijkse WBLL nieuwsbrief Werken aan wijn:

Augustus (Indicatie WBLL Index 594-831)

Bessen rijp

Zijscheut ontwikkeling afgesloten

 

 

 

 

 

Bodem

Activiteiten Reden
 GEEN stikstofbemestingen meer toepassen (dus ook klavermengsels niet meer mulchen).  Bevordert groei, ook van schimmels. Slechtere verhouting, waardoor hoger vorstgevoeligheid
Gras maaien of als er een ‘Mischung’ ingezaaid is, deze pletten met een rol. Wind moet onder de stokken kunnen waaien om de druiven te drogen na regen of dauw.  

Loofwandbeheer

Activiteiten Opmerkingen
Vogelnetten ophangen Vlak na de verkleuring. Een zwerm spreeuwen eet in 1 uur 200 stokken kaal

Wespenvallen plaatsen of kruidnagels

Wespen zijn klaar met het werk in hun nesten en eten nu buitenshuis. Met name Solaris en Rondo zijn regelmatig slachtoffer

Loofwand luchtig proberen te houden

Zeer belangrijk tegen schimmelvorming en ook de suzukifruitvlieg houdt niet van tochtige plekken.

 

 

Bespuiting  

 

Dosering per 10 liter water Reden

100 gr Kaliumbicarbonaat + 15 ml cloak

Tegen botrytis (en echte meeldauw). Kaliumbicarbonaat (Vitisan) kan bladverbranding veroorzaken: niet mengen met andere producten en eerst proberen op een klein stuk. Werkt ook curatief. Gebruiken onder 23 graden (Zie uitgebreide tekst onder ‘bespuitingen’).

25 ml  koperfosfiet + 15 ml Cloak

 

Tegen valse meeldauw. Niet samen met waterglas. Geen magnesiumfosfiet meer gebruiken (bevat stikstof)

In principe gebruik je koperfosfiet na een geconstateerde aantasting en nà de bloei tot aan het sluiten van de tros.

   
30-40 ml Calcium Shuttle + 15 ml Cloak Calcium meststof (maar ook stikstof, boor en kalium). Verhardt de plant (denk aan Suzuki-vlieg) en calcium zorgt voor een betere opname van andere elementen. Calcium is zeer slecht mobiel in de plant (in tegenstelling tot bv N, P ,K, Mg en Mn). 

20 ml waterglas + 15 ml Cloak

of

50 ml Photo-Finish+15 ml  Cloak

 

 

Harder maken schil en blad (bevatten beiden silicium)

 

100 gr Bitterzout + 10 ml Fulvine + 15 ml Cloak

 

Wees voorzichtig met het gebruik van bitterzout (magnesiumsulfaat) na verkleuring van de bes om bitterstoffen in de wijn te voorkomen.

 

 

 

 

Links met uitgebreide informatie, relevant voor deze maand:

 

Reacties mogen naar: wijnbouw@wijnbouwersderlagelanden.nl 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00