Argon Gas

Home » Nieuwsbrieven » Argon Gas

ARGON

Een oude wijsheid in de wijnmakerij, die wij niet vaak genoeg kunnen herhalen, leert ons dat na de gisting de wijn moet rijpen in flessen of vaten die volledig gevuld zijn met wijn. Dit zorgt voor een minimale “voorraad” lucht boven de wijn, zodat die niet snel bederft door oxidatie.

Maar de praktijk is vaak weerbarstiger. Sommige vaten kunnen tijdelijk niet gevuld worden met wijn, zodat er behoefte is aan beschermende gassen die zuurstof belemmeren haar verwoestende werking te doen. Hiervoor kan bijvoorbeeld CO2 of Argon dienen, waarbij Argon gas het zwaarst is en dus een ideale deken vormt boven de vloeistof.

Vanaf 2015 hebben wij daarom ten behoeve van de vinificatie Argon gas ingekocht en aan onze leden geleverd. Het gas heeft geen invloed op wijn. Let op dat u hiervoor 100% Argon gebruikt, er zijn ook varianten met 80% argon die vervuilend werken op uw kostbare wijn.

Omdat wij ons dit jaar op diverse fronten aan het heroriënteren zijn, gaan we ook eens kritisch naar het assortiment in ons “winkeltje” kijken. De omvang en regionale spreiding die we inmiddels hebben mogen bereiken, hebben ons daartoe aangezet alsook goede raad van betrokken leden. Sommige producten kunnen lastig door de meeste hobby wijnmakers verkregen worden, daar blijven we onze stinkende best voor doen om daarin te voorzien. Maar producten die elders gemakkelijk, snel en tegen een schappelijke prijs te koop zijn, zullen we langzaam gaan afbouwen.

Tot dusverre leverden wij Argon 100% (AR) in flessen van 2,2 liter inhoud met bijpassende ventielen. Inmiddels vernemen we van diverse kanten dat deze producten met ventielen ook gemakkelijk te koop zijn in de vakhandel.  Bovendien wordt het vaak naar u verzonden (informeer daar eerst naar, het zijn immers gasflessen onder hoge druk). Daar kunnen we natuurlijk niet tegenop, want de levering via de WBLL vergt veel van onze vrijwilligers en opslag met bovendien nog een tijdrovende distributie. Daar kan uw wijn doorgaans niet op wachten!

Vandaar dat we hebben besloten dit product niet meer zelf te voeren, maar u door te verwijzen naar de vakhandel. Dit zijn doorgaans bedrijven die lasbenodigdheden leveren. (Nogmaals bestel GEEN 80% Argon)

Enkele adressen waar u dit kunt bestellen:

www.lasexpert.nl/gasbenodigheden.

https://www.one-welding.be/index.php/shop/category/99-gasflessen-argon-of-argon-co2-2-2l-100-bar

https://www.rustbuster.nl/ (stuurt niet op overigens en alleen grotere flessen)

Dit zijn adressen die bij ons en/of enkele leden ‘gekend” zijn. We worden niet door hen gesponsord. Maar misschien hebt u zelf een goed adres waar onze leden iets aan hebben. Deel het met ons of liever op het forum dat we binnenkort op onze nieuwe website in gebruik hopen te nemen.

Tot slot.

Op dit moment hebben we nog een zeer beperkte voorraad Argon en afsluiters. Mocht u deelnemen aan een cursus/bijeenkomst, dan kunnen we dit leveren zolang de voorraad strekt.

Frank van Huijgevoort

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00