Tannine
Benaming | Looistof, Tannovin, galnotentannine |
Vorm |
Tannovin: bruin poeder, doorgaans gewonnen uit kanstanje Bekende verkrijgbare tannines: |
Werking |
Tannines binden zuurstof en werken daarom anti-oxiderend. Ook kunnen ze een reactie aangaan met sulfiet en met eiwitten. In de mond is werkt tannine adstringerend: het geeft een stroef gevoel aan het tandvlees. De tanninemoleculen binden aan de eiwitten in het mondslijmvlies, dat daardoor zijn "smerende" werking verliest. Over tannines is in 2011 veel gepubliceerd. De werking van tannines uit pitten en schillen is anders dan voorheen gedacht en binnenkort wordt daarvan een samenvatting op deze website gegeven. |
Wettelijk | Toevoeging van tannine als klaringsmiddel is door de EU toegestaan |
Gevaar | Geen |
Eerste Hulp | Bij inname langs de mond: geen Bij contact met de ogen: geen Bij contact met de huid: geen |
Etiketten (gevaarlijke producten) |
geen |
Bewaren | Kamertemperatuur, in goed gesloten potje |
Houdbaar | Onbeperkt |
Vernietigen | Kleine hoeveelheden in vuilbak |
Gebruik | Houdbaarheid van witte en rode wijn, kleur van rode wijn Tannine eerst oplossen in wat warme wijn – in witte wijn tot 0,5 g max. per liter – in rode wijn tot 1 g max. per liter – in rabarberwijn tot 2 g max. per liter |
Bronnen |
EU-verordening 606 (2009) |
Nadere info |
Binnenkort op deze website |
Rivisiedatum 9 januari 2012