Kiezelsol-Gelatine
Benaming | Kiezelsol-Gelatine |
Vorm | Dubbelverpakking: – kieselsol: kleurloze vloeistof – gelatine: lichtgele vloeistof |
Samenstelling | Kiezelsol (1): Siliciumdioxide (SiO2) in water à 15% (soms 30%) Gelatine (2): Gelatine in water à 10% (soms 20%) |
Gevaar | Geen |
Eerste Hulp | Bij inname langs de mond: geen Bij contact met de ogen: geen Bij contact met de huid: geen |
Etiketten (gevaarlijke producten) |
geen |
Bewaren | Kamertemperatuur, tegen vorst beschermen |
Houdbaar | 1 à 2 jaar (gelatine is organisch, breekt af) |
Vernietigen | in riool |
Werking |
De troebelstoffen in wijn bestaan uit ofwel negatief geladen deeltjes, ofwel uit positief geladen deeltjes. In druivenwijn zijn dat meestal positief geladen eiwitten. De klaringsmiddelen zijn zelf ook positief of negatief geladen. Negatief geladen klarings middelen binden met positief geladen troebelstoffen; en omgekeerd. Na binding (soms zichtbaar door uitvlokken) volgt neerslaan in bezinksel, waarna kan worden afgeheveld of gefilterd. In rode wijn worden eiwitten tijdens en na de gisting gebonden door tannines en kan dus ook een overmaat aan tannines worden neergeslagen met eiwit. Voor klaren van rode wijn is daarom meestal niets nodig, of volstaat een eiwitbehandeling (kippeëiwit albumine, vislijm, of caseïne). |
Gebruik |
Kiezelsol en gelatine moeten nooit tegelijk worden toegevoegd, omdat ze dan elkaar binden en niet de troebelstoffen, en dus hun werk niet meer kunnen doen. Uitgaande van de oplossingen die gecombineerd in de handel worden gebracht, is een gebruikelijke werkwijze voor het klaren van witte wijn is volgende. 1) Kiezelsol in 1 liter wijn mengen |
Bronnen |
VAW-Magazine 24ste jaargang Nr. 1 p. 19 Wijnen zelf maken van J. Lambrechts p. 133 British Columbia Amateur Winemakers Association, www.bcawa.ca/winemaking/fining.htm Wikipedia: http://de.wikipedia.org/wiki/Kieselsol Wikipedia: http://de.wikipedia.org/wiki/Gelatine |
Revisiedatum 19 december 2011