Inleiding

Inleiding

Bij de bereiding van wijn worden verschillende hulpstoffen gebruikt. In dit onderdeel van onze website vindt u informatie over de werking en over het gebruik van deze stoffen. Of een waarschuwing om ze niet meer te gebruiken, ook al deed men dat vroeger wél.
Sommige hulpstoffen vergen speciale zorg omdat ze bij overvloedig gebruik (toch al niet aan te raden) gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van mens en milieu.

De beschrijvingen van de meest gebruikte hulpstoffen vinst u via het menu aan de rechterkant van deze pagina.
De informatie over lysozym en pecto-enzymen is nu te vinden onder Vinificatie, enzymen.

De beschrijving van de hulpstof sulfiet is in het linkermenu een apart onderwerp Sulfiet

Informatie over hulpstoffen die er nog niet staat, maar waar wel aan gewerkt wordt, betreft: Aktieve koolstof, Arabische gom, caseïne, eikenhout, gelatine, kippeneiwit, PVPP, Sensovin, vislijm, wijnsteenzuur. 

Stoffen die gebruikt worden bij schoonmaken (Chempro, Oxonia, Trisoda, en dergelijke) zijn ondergebracht bij Hygiëne.

Hulpstoffen bestellen via de Wijnbouwers der Lage Landen:
eenmaal per jaar en alleen voor leden

Eenmaal per jaar, in juni, kunnen door leden van de vereniging een aantal hulpstoffen worden besteld via de Brabantse Wijnbouwers. Voor commerciële wijnbouwers zijn verpakkingen in de handel, die voor hobbywijnmakers veel te groot zijn. Voor de leden worden eenmaal in het jaar deze verpakkingen verdeeld in kleinere hoeveelheden en aan de leden aangeboden. Daar is veel werk mee gemoeid en de Wijnbouwers der Lage Landen willen niet concurreren met de reguliere handel.
Als de kleine verpakkingen door de leden kunnen worden besteld, wordt dit aangekondigd in een nieuwsbrief, meestal in mei.

Bronnen

De Werkgroep Vinificatie van de Wijnbouwers der Lage Landen heeft deze informatie in de loop der jaren gereviseerd en geactualiseerd.

 

Laatste revisie van deze pagina: 15 oktober 2015 – werkgroep vinificatie